Η οικιακή σκόνη… παχαίνει

Αν ψάχνετε ένα ισχυρό κίνητρο για να καθαρίζετε συχνότερα μάλλον θα το βρείτε σε αυτή την έρευνα!

Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ υποδεικνύουν ότι για την αύξηση του βάρους δεν ευθύνεται μόνο η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και χημικές ουσίες που βρίσκονται παντού γύρω μας, ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science

& Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), ακόμη και μικρές ποσότητες της οικιακής σκόνης περιέχουν αρκετές από αυτές τις ουσίες, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στα λιποκύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο υπέδειξαν ότι χημικές ουσίες που αναγνωρίζονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες κάνουν τα λιποκύτταρα να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών (τριγλυκεριδίων).

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs) είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που μιμούνται τη δράση των ορμονών στον οργανισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων διάφορα φλογοεπιβραδυντικά, οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ). Έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο ερευνών ότι οι ορμονικοί διαταράκτες έχουν αντίκτυπο στο αναπαραγωγικό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δοκιμές σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι η έκθεση σε αυτούς σε μικρή ηλικία συνδέεται με αύξηση του βάρους στο μέλλον.

Η χρήση χημικών ουσιών που έχουν χαρακτηριστεί ως ενδοκρινικοί διαταράκτες έχει περιοριστεί αρκετά στη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η παρουσία τους παραμένει σημαντική. Συχνά οι χημικές ουσίες διαρρέουν στους εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια εισέρχονται στον οργανισμό χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τη σκόνη και μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της απορρόφησης από το δέρμα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (US EPA) εκτιμά ότι ένα παιδί «καταναλώνει» 50 μιλιγκράμ οικιακής σκόνης καθημερινά. Ωστόσο, οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υπέδειξαν ότι ποσότητα ακόμη και 3 μιλιγκράμ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα λιποκύτταρα.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα