Η σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας

*Του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Το σκηνικό του Νταβός δεν άφησε αμφιβολία πως αυτή η διαπραγμάτευση είναι μόνο για τους ισχυρούς. Κάνοντας επίδειξη δύναμης με έναν περίπατο στα χιόνια και οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα προκειμένου να μοιράσουν το όνομα «Μακεδονία» και τη χρήση του. Η ελληνική διπλωματία πήγαινε στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είναι πάντα «πλούσια στο δούναι και φτωχή στο λαβείν» (όπως εύστοχα αποτύπωσε ο τίτλος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ») και η Σκοπιανή διπλωματία προσήλθε με ύφος μεγάλης χώρας και θράσος χιλίων πιθήκων. Το μπρα

ντε φερ, παρουσία της γερασμένης & εξαντλημένης σε ιδέες διεθνούς διπλωματίας του Μ. Νίμιτς, φαινόταν να γέρνει προς την πλευρά των Σκοπίων, μέχρι που ακούστηκε μια φράση που θα άλλαζε για πάντα τις ισορροπίες: τα Σκόπια δέχονταν να αλλάξουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου τους και της εθνικής οδού τους!

Κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε μια τέτοια υποχώρηση των γειτόνων. Μπροστά σε μια δήλωση-κλειδί που αποτελεί τη μισή λύση του ζητήματος. Ύστερα από αυτό είναι λογικό να είμαστε και εμείς έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα. Αφού αυτοί θα βγάλουν το όνομα «Μακεδονία» από το αεροδρόμιό τους, εμείς να συμφωνήσουμε να το βάλουν στη χώρα τους. Τι πιο δίκαιο και ισοβαρές! Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσης των Σκοπίων να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας; Αφού τα εθνικά μας αντανακλαστικά έχουν μειωθεί στο επίπεδο της παράλυσης, είναι μάλλον αναμενόμενο οι συνομιλητές μας να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Γιατί δεν υπάρχει μάλλον κάποιος σε εκείνη την αίθουσα να τους πει «στα γαλλικά» τι να κάνουν με το αεροδρόμιο και την εθνική τους οδό, και να τους ενημερώσει πως θα επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων μόλις σοβαρευτούν.

Ωστόσο η παραπάνω παραχώρηση των Σκοπίων ίσως να δημιουργεί πλέον και για την Ελλάδα μια ευκαιρία να κάνει ανάλογου μεγέθους παραχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για την επίτευξη λύσης. Αν λοιπόν δεχθούν λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία», θα μπορούσαμε και εμείς από την πλευρά μας να αναλάβουμε το κόστος της αποκαθήλωσης των κιτς αγαλμάτων που έβαλαν σε κάθε κενό χώρο των Σκοπίων μεταφέροντάς τα στην πλησιέστερη μονάδα ανακύκλωσης και επιπλέον να τους βοηθήσουμε να βρουν ένα όνομα που θα εκφράζει την ιστορική καταγωγή τους και θα εγγυάται ότι για όλη τη διάρκεια επιβίωσης του κρατιδίου τους δεν θα εκτίθενται ως imitation Μακεδόνες.

Αν οι συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας εξελίσσονται με τέτοιους όρους, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ονομασία, αλλά και στη διπλωματία.

*Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 02.02.2018 στην εφημερίδα Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα