Η Θεσσαλονίκη έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Η πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να αποτελέσει την έδρα του ελληνικού τμήματος του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γεώργιο Βούτσινο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης,

η συμφωνία ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας πρόκειται να κυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων τους προσεχείς μήνες, ενώ ο σχετικός διμερής διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας έχει αρχίσει από το 2014.

Στη Βίλα Πετρίδη

Πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι να παραχωρήσει ως έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας το αρχοντικό της οδού Αναγεννήσεως -την περίφημη βίλα Πετρίδη- το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει ανακαινιστεί πλήρως, αποτελώντας ένα «κόσμημα» για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο. Ο σχεδιασμός αυτός πρόκειται να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Η σχεδιαζόμενη παραχώρηση της βίλας Πετρίδη ως έδρας του Ιδρύματος, πέρα από το γεγονός ότι κατατείνει στην αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτού του εμβληματικού κτιρίου υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη διαμόρφωση ακόμη ενός πόλου δημιουργίας και δραστηριότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενηθούν πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, καθώς αυτή η προοπτική είναι συμβατή με τη λειτουργία του Ιδρύματος, συνδυασμός που θα αποδώσει τα μέγιστα στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου. «Με τον τρόπο αυτό, η βίλα Πετρίδη εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια και βρίσκει τον ρόλο της εντός του αστικού περιβάλλοντος μετά από χρόνια αχρησίας», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Η βίλα Πετρίδη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου, πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου, θεωρείται ότι αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα εκλεκτικιστικού ύφους και είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917.

Αναπτυξιακό εργαλείο συνεργασίας

Η Θεσσαλονίκη είναι μια κατεξοχήν νεανική πόλη με 120.000 φοιτητές στα τρία πανεπιστήμιά της και 130.000 νέους, μόνιμους κατοίκους στο πολεοδομικό της συγκρότημα. Όλοι αυτοί απαρτίζουν μια ενεργή και δυναμική νεανική κοινότητα, που προσδίδει στη Θεσσαλονίκη όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης που κοιτάει το αύριο με αισιοδοξία και σιγουριά. Η πόλη έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους νεανικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και πληθώρα θεματικών εκθέσεων και φεστιβάλ με προγράμματα σχεδιασμένα για τους νέους.

Η σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο συνεργασίας, με ιδιαίτερα θετική προοπτική για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και των δύο χωρών.

Σκοπός του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, είναι να προωθήσει τη σχολική και εξωσχολική ανταλλαγή νέων και εθελοντών σε όλους τους τομείς, την ανταλλαγή επαγγελματιών στον τομέα της υποστήριξης της νεολαίας, σεμινάρια για παιδαγωγούς που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, δράσεις για την εκμάθηση και την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία και της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα, ξεναγήσεις σε τόπους και θεσμούς της εκατέρωθεν πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.

Στην προσπάθεια να καταστεί η Θεσσαλονίκη έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ενεργό ρόλο είχε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η ΚΕΔΗΘ, ως ένας φορέας με σημαντική δράση και εμπειρία σε θέματα νεολαίας αλλά και διευρωπαϊκών συνεργασιών, στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία από την αρχή και επιμελήθηκε τη σύνταξη φακέλου, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Θεσσαλονίκης ως έδρας ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού οργανισμού», επεσήμανε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα