Η Τουρκία στην ατζέντα της επίσκεψης Μάας στην Αθήνα

Αύριο Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί, ερχόμενος από την Εσθονία, την Αθήνα. Εκτός από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα επισκεφτεί το Εβραϊκό Μουσείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η επίσκεψη του κ. Μάας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κοινοτικών εταίρων για την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής

που θα ακολουθήσει η γερμανική προεδρεία της ΕΕ και τα κέντρα βάρους που θέτει. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι το προσφυγικό και η Τουρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Δένδια. Παράλληλα αρνήθηκε όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις σε ερώτηση της Deutsche Welle για τα σημεία που θα συζητηθούν αναφορικά με την Τουρκία.

Εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Προφανώς όμως στόχος του Χάικο Μάας είναι να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προκειμένου να μην κλιμακωθεί ή ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξ αρχής η γερμανική προεδρία είχε ανακοινώσει δια στόματος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις αρχές του μήνα στο Βερολίνο ο Χάικο Μάας είχε επισημάνει ότι προϋπόθεση για έναν «διάλογο σε βάθος» των Βρυξελλών με την Άγκυρα είναι η μείωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο κ. Μάας είχε δηλώσει: «Καθόσον μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα θα επιδεικνύουν ελάχιστη διάθεση να εμβαθύνουν εντός της ΕΕ τον διάλογο με την Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτής της γερμανικής πρωτοβουλίας ο διπλωματικός σύμβουλος της καγκελαρίου Γαν Χέκερ συναντήθηκε πριν μια εβδομάδα στο Βερολίνο με τη διπλωματική σύμβουλο του έλληνα πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν στην καγκελαρία.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα από την Deutsche Welle για την ατζέντα αυτών των συνομιλιών κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία παραπέμποντας στην πάγια στάση της γερμανικής κυβέρνησης να μην ενημερώνει για συναντήσεις που γίνονται σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η συνάντηση θα παρέμεινε μυστική αν δεν αποφάσιζε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να τη δημοσιοποιήσει. Προφανώς για να επιδείξει διάθεση διαλόγου της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα