Η τρισδιάστατη απεικόνιση του τορπιλισμού του τουρκικού θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ" που βρίσκεται στον βυθό του Θερμαϊκού (VIDEO)

Στον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου βρίσκεται μέχρι σήμερα το ναυάγιο του τουρκικού θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ" το οποίο τορπιλίστηκε σαν σήμερα το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1912 από το τορπιλοβόρο – 11 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση.

Ο ιστορικός ερευνητής Βασίλης Νικόλτσιος παρουσίασε στην εκπομπή της Μαρίας Αναγνωστίδου «Τα Λόγια της Πόλης» την τρισδιάστατη απεικόνιση του τορπιλισμού του τουρκικού θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ".

Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1912 δύο εκρήξεις τορπιλών στον Θερμαϊκό συγκλόνισαν την πόλη. Το τουρκικό θωρηκτό "Φετχί Μπουλέντ" εκτοπίσματος 2.710

τόνων το οποίο ναυπηγήκε το 1871, επισκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε το 1906, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από τον ελληνικό το τορπιλοβόρο νούμερο 11 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση.

Το κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού μετά το ναυάγιο τοποθετήθηκε σαν ιστός στον Λευκό Πύργο.

«Έμεινε αρκετά χρόνια και σαν λάφυρο πολέμου, όταν καταστράφηκε αντικαταστάθηκε και πετάχτηκε», ανέφερε στην εκπομπή της TV100 o Βασίλης Νικόλτσιος.

«Ο Βότσης ήθελε να κάνει παράτολμο που θα του χαρίσει την αιωνιότητα. Ζήτησε άδεια να μπει στον Θερμαϊκό και να χτυπήσει το "Φετχί Μπουλέντ", το οποίο βρισκόταν στην πρώτη προβλήτα. Μπήκε με χαμηλή ταχύτητά και έριξε τις δύο τορπίλες, η Τρίτη χτύπησε τον λιμενοβραχίονα και από το βράδυ της 18η Οκτωβρίου 1912 βρίσκεται εκεί. Η καλύτερη είδηση για του Έλληνες της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο ιστορικός.

Ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη χωρίς ναυτικό μουσείο. «Δεν είναι πολύ δύσκολο το "Φετχί Μπουλέντ", να βγει έξω και ας είναι κομμένο στα δύο και να είναι το κύριο έκθεμα μιας η ιστορία του Βότση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα