Ημέρα μνήμης και Αφύπνισης: Ομόθυμη καταδίκη των βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Την ομόφωνη και απερίφραστη καταδίκη τους για τα εγκλήματα του ναζισμού καθώς και για τον βανδαλισμό Εβραϊκών Μνημείων στην πόλη, όπως ο πρόσφατος στο μνημείο του ΑΠΘ, εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτείας διάρκεια εκδήλωσης στην Γ' Αποθήκη του Λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που είναι σήμερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τους

ήχους της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ.

Η κεντρική ομιλία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, περιείχε συναισθηματικό τόνο και προσωπικές αναφορές.

"Δεν είναι εύκολο να στέκομαι εδώ μπροστά σας. Η χώρα που εκπροσωπώ έχει αναγνωρίσει τα εγκλήματα των προγόνων της.

Η δολοφονία όλων αυτών των ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα της αρρωστημένης σκέψης του Χίτλερ. Το σχέδιο όμως εφαρμόσθηκε από πολλούς. Και πολλοί δεν ήθελαν να ξέρουν ή δεν ενδιαφέρθηκαν.

Ο πόνος, η ντροπή και η ευθύνη, όλα αυτά είναι μέρος της Γερμανικής μας ταυτότητας", ανέφερε ο Πρέσβης της Γερμανίας.

"Όσο στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι συναγωγές συνεχίζουν να φυλάσσονται από αστυνομία, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι", πρόσθεσε.

Σοκαρισμένη από την βεβήλωση του μνημείο στο ΑΠΘ δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν-Άμπα

"Ευχαριστούμε την ελληνική πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα για την ξεκάθαρη καταδίκη των βανδαλισμών", τόνισε σημειώνοντας πως επιθυμεί και την ξεκάθαρη καταδίκη από την ηγεσία της Ορθόδοξης εκκλησίας.

"Για τους ναζί ήταν απλός αριθμός. Άνθρωποι έχαναν την αξιοπρέπειά τους και δολοφονούνταν. Απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Θυμόμαστε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Θυμόμαστε αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, αυτός που μπορούσαν να σώσουν Εβραίους και δεν το έκαναν. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται ακόμη κι αν το θέλουν οι αρνητές του ολοκαυτώματος", σημείωσε η πρέσβης του Ισραήλ αναφερόμενη στη σημερινή ημέρα.

Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε μέσα σε μια βροντερή σιωπή τον Οκτώβριο 44. Τέτοιες εκατόμβες θυμάτων λίγες πόλεις στοιχειώνουν όπως τη Θεσσαλονίκη", ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως είπε η πόλη καμωνόταν ότι δεν ήξερε και κουκούλωνε αμαρτίες.

"Το 2014 στήθηκε στο ΑΠΘ μνημείο που υπενθυμίζει τα γεγονότα. Αποδείχτηκε η πικρή αλήθεια της ιστορίας της πόλης", τόνισε.

Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ακόμα ότι το φίδι του νεοναζισμού βγήκε από το αυγό του.

"Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν νεοναζιστικά μορφώματα. Στη χώρα μας έχει όνομα. ΧΑ", είπε.

"Φτάνει η ιστορική καταδίκη ναζισμού; Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία. Η επανειλημμένη βεβήλωση μας προκαλεί αβάσταχτο πόνο", δήλωσε σημειώνοντας πως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη.

"Να υπερασπιστούμε μαζί δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο", τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Την άποψη ότι η πολιτεία έχει χρέος να βρεις του βανδάλους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη, εξέφρασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος έχει γίνει στόχος βεβήλωσης τέσσερις φορές τον τελευταίο χρόνο. Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει τους βανδάλους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Είμαστε υπεύθυνοι και για αυτά που δεν κάναμε. Το ίδιο ισχύει για μνημείο ΑΠΘ. Φτάνει πια. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους", τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παράλληλα ανέφερε ότι πριν 15 χρόνια η Βουλή καθιέρωσε με καθυστέρηση αυτή τη μέρα ορόσημο, η οποία όπως είπε για χιλιάδες συμπολίτες μας είναι εικόνες, συναισθήματα, πρόσωπα.

"Σε διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και αναταραχών όπου εξτρεμισμός κερδίζει έδαφος πρέπει να δείξουμε τί μπορεί να προκαλέσει αδιαφορία και σιωπή μπροστά στο έγκλημα", δήλωσε ο περιφερειάρχης κάνοντας λόγο για θέμα ταμπού που σε κάποιους ακόμη και σήμερα προκαλεί αμηχανία.

"Είναι χρέος αλλά και ευθύνη να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Μέσα σε 5 Χρόνια αφανίστηκε το 96% του εβραϊκού πληθυσμού πόλης. Μια από τις πιο παλιές και ακμάζουσες κοινότητες.

Όσοι γύρισαν δεν βρήκαν τίποτα να θυμίζει την παλιά τους ζωή. Οφείλουμε να τα γνωρίζουμε και να τα θυμίζουμε.

Εκτός από τη μνήμη έχουμε χρέος να κάνουμε και πράξεις", σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

"50.000 συμπολίτες μας χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εξοντώθηκαν από τους. Οφείλουμε να επαναφέρουμε γεγονότα για προβληματισμό. Η νέα γενιά πρέπει να γνωρίζει", ανέφερε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Όπως είπε η ολίσθηση στον όλεθρο δεν συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη.

"Δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αναχώματα", ανέφερε.

"Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει άλλο Ολοκαύτωμα. Ακροδεξιοί και εθνικιστικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη λαμβάνουν υψηλά ποσοστά, όπως και στη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ.

"Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Οι θηριωδίες των ναζί αποδεικνύουν με πόση ευκολία καθημερινοί άνθρωποι αντικατέστησαν το ου φονεύσεις με ναζιστικό κανόνα", πρόσθεσε.

Τέλος αναφερόμενος στο μνημείο στο ΑΠΘ τόνισε ότι βανδαλίστηκε με αγριότητα και μίσος όπως τότε το Ισραηλιτικό νεκροταφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα