Ημερίδα για την προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα στο ΠΑΜΑΚ

Η προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών για σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που δημιουργούνται, καθώς και οι καλύτερες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ελληνική πλευρά για να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους ενδιαφερόμενους νέους, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διεξήχθη χθες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η

ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την αμερικανική υπηρεσία “USA – Study Abroad”, το Ίδρυμα “Fullbright” και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, είχε τίτλο “The Future of International Education”. Κύριος ομιλητής της ήταν ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Erich E. Dietrich, Ph.D., Αναπληρωτής Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη όσο και από τον Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Gregory W. Pfleger, Jr, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Προξένου, στην Πρυτανεία του Ιδρύματος στην οποία, μεταξύ άλλων, είχε συζητηθεί η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη μνεία και στο θέμα της προσέλκυσης Αμερικανών φοιτητών.

Ο κ. Κατρανίδης στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη διεθνοποίησης των δράσεων των ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε αυτά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της ημερίδας ως ευκαιρία προς αυτό το σκοπό, καθώς οι συμμετέχοντες θα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι» για τις δυνατότητες προσέλκυσης Αμερικανών φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ. Τόνισε επίσης, ότι είναι ευκαιρία να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί και έχει καταγραφεί σε σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που επιλέγουν την Ελλάδα για σπουδές.

Την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της ημερίδας εξέφρασε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τονίζοντας ότι εκτός των άλλων εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως αυτό συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο στην Αθήνα. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι υπάρχει η πρόσθεση και από τις δύο πλευρές να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενισχυθεί η θετική τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο ίδιος υπάρχουν στενότατοι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που οφείλουμε να ενισχύσουμε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Φουλμπράιτ στο σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο κύριος ομιλητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθηγητής Έρικ Ντίτριχ. Ο κ. Ντίτριχ παρουσίασε εκτενώς τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και τις τάσεις που διαμορφώνονται στις ΗΠΑ, σχετικά με τον φοιτητικό πληθυσμό που επιθυμεί να σπουδάσει στο εξωτερικό. Όπως είπε η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ανέβηκε κατά τρεις θέσεις στην κλίμακα των προτιμητέων χωρών και βρίσκεται πλέον στη 14η θέση με 5.223 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ανέπτυξε τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών και για το λόγο αυτόν ανέλυσε το προφίλ όσων επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και τα στοιχεία που τους προτρέπουν ή τους αποτρέπουν στην επιλογή τους. Επίσης, παρουσίασε σχετικό βίντεο προώθησης της Ελλάδας ως φοιτητικού προορισμού, στο οποίο τον κύριο λόγο είχαν φοιτητές που παρουσίασαν την εμπειρία τους στη χώρα μας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας και στην οποία εξετάστηκαν με λεπτομέρειες οι δυνατότητες και οι αναγκαίες δράσεις, ώστε να καταστούν προορισμός Αμερικανών φοιτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα