Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Ποιες περιοχές βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό

Αυξάνονται τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας όπως αναφέρει η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 158 κρούσματα ενώ οι θάνατοι έχουν ανέλθει σε 15.

Την τελευταία μόνο εβδομάδα αναφέρθηκαν 27 νέα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι ατόμων που είχαν μολυνθεί και ασθενήσει με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Επίσης, 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού

Νείλου, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ποιες περιοχές βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό

Στον χάρτη προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα μία ακόμα περιοχή, η Περιφερειακή ενότητα Δράμας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 22.000 ανθρώπους στη χώρα μας, που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία.

Τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι ένα όπλο σημαντικό που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες.

Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης παραμένει κομβικής σημασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα