ΗΠΑ: Πολυεθνικές και επαγγελματικές ενώσεις ζητούν νέο πρόγραμμα στήριξης μικρών επιχειρήσεων

Περίπου 100 διευθυντές μεγάλων αμερικανικών και πολυεθνικών εταιρειών, όπως των Walmart, Microsoft και Merck, καθώς και ομοσπονδιακές επαγγελματικές ενώσεις, σε επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τους καλούν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Κογκρέσο, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν στο σχέδιο

στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον νέο κορονοϊό.

Στην επιστολή τους, οι ενώσεις και οι μεγάλες εταιρείες προβλέπουν ότι θα υπάρξει "κύμα οριστικού κλεισίματος" επιχειρήσεων αν δεν γίνει τίποτα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και μια "ενδεχομένης καταστροφική" απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους.

"Ξέρουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ουσιώδη σημασία για την οικονομική και κοινωνική υγεία της χώρας μας", σημειώνεται στην επιστολή που συντάχθηκε από τον ιδρυτή και πρώην γενικό διευθυντή της αλυσίδας Starbucks, τον Χάουαρντ Σουλτς: απασχολούν σχεδόν τους μισούς μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και παράγουν το 44% του αμερικανικού ΑΕΠ. Πολλές από αυτές, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, της εστίασης ή της συμβουλευτικής, βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας μετά τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της Covid-19.

Στο πλαίσιο ενός γιγαντιαίου προγράμματος ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας που συμφωνήθηκε την άνοιξη, όταν η οικονομική δραστηριότητα είχε ουσιαστικά σταματήσει, το Κογκρέσο και η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χορήγησαν περισσότερα από 521 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όμως το πρόγραμμα αυτό, το Paycheck Protection Program ή PPP, έφτασε στο τέλος του.

"Ένα νέο PPP θα βοηθούσε σίγουρα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, όμως οι τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο θα χρειαστούν μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη στήριξη. Μολονότι η χώρα μας ξανανοίξει, αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση και πολλές εταιρείες θα χρειαστεί να ξανακλείσουν. Οι περισσότερες από αυτές τις μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να αντιμετωπίσουν έναν μικρότερο κύκλο εργασιών και μειωμένη πελατεία για πολλούς μήνες", καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα