ΗΠΑ: Σε αναζήτηση επενδυτών Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Στις ΗΠΑ βρίσκονται από χθες και θα παραμείνουν έως την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για σειρά επαφών με αμερικανικά funds και τράπεζες σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, παρουσιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για

το ελληνικό χρέος, με σκοπό να «πείσουν» τους επενδυτές για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, ενισχύοντας έτσι την επενδυτική βάση της χώρας κυρίως με μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά και να «διαγνώσουν» τις συνθήκες για το timing μιας πιθανής νέας εξόδου στις αγορές.

Αν και έχουν τα σημαντικά όπλα του μπαράζ των θετικών εκθέσεων και σχολίων των διεθνών αναλυτών για τη συμφωνία των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την S&P και την DBRS, αλλά και τη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς αν διαμορφώνεται στο 3,913%, γνωρίζουν και από τις επαφές που είχαν με βρετανικά funds στο Λονδίνο, στα τέλη Ιουνίου, ότι υπάρχει γενικότερα κλίμα επιφυλακτικότητας απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Χουλιαράκης, στις συναντήσεις που είχε με 25 funds και τράπεζες στη βρετανική πρωτεύουσα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον έντονο προβληματισμό των επενδυτών σχετικά με την πορεία του ελληνικού χρέους πέραν της περιόδου χάριτος που έχει προσφέρει το Eurogroup, καθώς και σχετικά με τη δυνατότητα να επιτύχει η Ελλάδα τόσο υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της ανάπτυξης.

Οπως έχουν επισημάνει αρκετοί διεθνείς οίκοι (Citi, Barclays, HSBC), αν και η συμφωνία του Eurogroup συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες φαίνονται βιώσιμες στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η πορεία του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα δεν είναι σαφής και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τις αρκετά αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις. Οπως σημείωσε και σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει δεσμευθεί να πετύχει η χώρα –3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, στη συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ– «περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη».

Ζητούμενα λοιπόν για τους διεθνείς επενδυτές αποτελούν η σταθεροποίηση και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, για την οποία προς το παρόν εκφράζουν αβεβαιότητα, και αυτά τα «μαθηματικά» έχουν αναλάβει να λύσουν αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, αλλά και στο επόμενο roadshow στην Ασία τον Σεπτέμβριο, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, μια επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις 20 Αυγούστου θα ήταν ένα καλό νέο για την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν αρκετά funds μιλώντας στην «Κ», η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ρισκάρει νέα έξοδο στις αγορές για συμβολικούς λόγους και θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σταθεροποίηση του διεθνούς κλίματος, στο οποίο η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου θεωρείται «ορόσημο» και το απόλυτο σήμα για τους διεθνείς επενδυτές, μια πρακτική που ακολούθησαν όλες οι χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα funds δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα... «ζεστά» αυτή τη στιγμή σε ένα τέτοιο σενάριο και προτιμούν εκδόσεις μικρότερης διάρκειας (όπως πχ. 3ετές ομόλογο), ενώ συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να περιμένει 6-9 μήνες πριν εκδώσει νέο 10ετές. Οπως σημειώνει ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της DZ Bank μιλώντας στην «Κ», αυτή τη στιγμή «υπάρχει ακόμη κίνδυνος γύρω από μια νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η έκδοση ενός πιο βραχυπρόθεσμου ομολόγου θα έχει καλύτερη αποδοχή από την αγορά το επόμενο διάστημα».

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα