Ήπειρος: Εκεί όπου ο εναλλακτικός τουρισμός βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του

Η Ήπειρος αποτελεί μοναδικό προορισμό, καθώς συνδυάζει αρμονικά τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου με τις ομορφιές του Σμόλικα, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της χώρας, μετά τον Όλυμπο.

Πρόκειται για έναν τόπο όπου ο εναλλακτικός τουρισμός βρίσκει τις περισσότερες εφαρμογές του. Μπορεί κανείς να απολαύσει και να συνδυάσει όλα τα ήδη τουρισμού. Τον γαστρονομικό, τον θρησκευτικό, τον αθλητικό, τον πολιτιστικό, τον συνεδριακό τουρισμό

και παράλληλα να «γευτεί» ένα ταξίδι στην ιστορία.

«Η Ήπειρος αποτελούσε ένα κρυμμένο μυστικό της χώρας κι αυτό γιατί δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη όμως, τα τελευταία χρόνια βγήκε στο φως με όλη της τη λάμψη, λόγω των σύγχρονων υποδομών που διαθέτει. Έξω από τα Γιάννενα τέμνονται οι δυο σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, Ιονία Οδός κι Εγνατία Οδός που εξασφαλίζουν την γρήγορη και ασφαλή μετάβαση. Έχουμε δυο διεθνή αεροδρόμια, των Ιονίων και του Ακτίου και δύο λιμάνια, της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας. Έτσι, η Ήπειρος δεν είναι πια ένας απομονωμένος τόπος. Σε μόλις δύο ώρες φτάνει κανείς από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα», περιγράφει στο Thestival.gr o Ηλίας Γκαρτζονίκας, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου και στέλεχος της διεύθυνσης τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η αναζήτηση της αδρεναλίνης τους στέλνει στην Ήπειρο

Ο κ. Γκαρτζονίκας περιγράφει ότι η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί πλέον κατακόρυφα. «Ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, από τότε που φτιάχτηκε η Εγνατία Οδός είναι πάρα πολύς ο κόσμος που έρχεται οδικώς στην Ήπειρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γερμανοί επισκέπτες έχουν σταθερότητα στο «ραντεβού» τους με τη φύση καθώς επιλέγουν την Ήπειρο για την δυνατότητα που τους παρέχεται να απολαύσουν τις περιπατητικές διαδρομές, από το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί μνημείο προστατευόμενης κληρονομιάς της Unesco, μέχρι τη χαράδρα του Αώου και να ταξιδέψουν στη ιστορία αντικρίζοντας τη Δρακολίμνη, μία λίμνη που υπάρχει εδώ και 10.000 χρόνια, από την εποχή των παγετώνων. Ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, που αποτελούν νέες αγορές για την Ήπειρο. Όπως περιγράφει ο κ. Γκαρτζονίκας, η στόχευση επικεντρώνεται πλέον και στην αγορά της Ρωσίας, ιδίως όσον αφορά στον θρησκευτικό τουρισμό. «Αυτό το τριήμερο πραγματοποιείται στην Ήπειρο πανελλήνιο συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό, υπό την Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν μία νέα αγορά που ενδιαφέρεται κυρίως για τις πεζοπορικές διαδρομές και τα ορειβατικά μονοπάτια», λέει ο ίδιος.

Ο κ. Γκαρτζονίκας λέει χαρακτηριστικά ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης, την Ήπειρο την στήριξαν οι επισκέπτες από το Ισραήλ. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Ήπειρος ήταν ένας πολύ πολιτισμικός προορισμός. Στα Γιάννενα έχουμε τα πολύ γνωστά μοναστήρια μας έχουμε όμως και μία ενεργή συναγωγή και τέσσερα τζαμιά, καλοδιατηρημένα που είναι πια μουσεία. Έτσι, θρησκείες όπως η μουσουλμανική, η εβραϊκή και η χριστιανική ενώνονται στην ήπειρο. Δήμοι όπως των Τζουμέρκων, των Ιωαννίνων, του Μετσόβου και του Ζαγορίου στηρίχτηκαν στους Ισραηλινούς».

Στόχος να γίνει το ταξίδι εμπειρία ζωής

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», όπου παρουσίασε σε στοχευμένο κοινό «τα πεζοπορικά μονοπάτια της Ηπείρου ως δρόμος πολιτισμού», με σκοπό την προβολή της συνολικής προσπάθειας που κάνει η Περιφέρεια για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκαρτζονίκας, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πεζοπορικός τουρισμός και η υλοποίηση του οράματος ανάδειξης- αξιοποίησης του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών που, ως δρόμοι της παλιάς εποχής, αποτελούν σήμερα μια πρώτης τάξεως «οδό» για την γνωριμία του παγκόσμιου Επισκέπτη με τον Πολιτισμό, το Θρύλο και την Ιστορία της Ηπείρου. «Αυτός ο τύπος του ταξιδευτή είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο τύπος του ταξιδευτή, που αναζητά το ποιοτικό βάρος σε ό,τι γνωρίζει και συναντά ώστε να νοιώσει για λίγο μέρος του τόπου και όχι περαστικός από εκεί», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα