Κ. Χατδηδάκης: Η ΝΔ δεν θα συμπράξει σε μία συνταγματική "επιθεώρηση"

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει σε μία συνταγματική "επιθεώρηση" (με την έννοια της κωμωδίας) και όχι συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς

αν το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ώριμο χρονικά, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: "Ώριμο χρονικά ήταν εδώ και πολύ καιρό, δυστυχώς ο κ. Τσίπρας το τορπίλισε το 2014. Υπάρχει δήλωσή του στη Βουλή ότι δεν θα συμπράξει σε συνταγματική αναθεώρηση τότε, γιατί ήθελε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ακραία πολιτική ανευθυνότητα σε σχέση με το Σύνταγμα, ήδη καταγεγραμμένη από το 2014. Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της παρούσης συνταγματικής αναθεωρήσεως δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να συμπράξει και σε μία συνταγματική "επιθεώρηση" και όχι συνταγματική αναθεώρηση• επιθεώρηση με την έννοια της κωμωδίας".

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως αυτό που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία και περιμένει μια "σαφή απάντηση από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2016, όταν ακόμα τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο πολιτικό σκηνικό με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αέρα στα πανιά του, είναι μια τελείως έντιμη πρόταση. Έχουμε πει να προσδιοριστούν από κοινού οι αναθεωρητέες διατάξεις, δηλαδή ποια άρθρα του Συντάγματος προτείνει ο ένας και ποια ο άλλος, να συμπράξουμε στον προσδιορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, να υπάρχουν δηλαδή πάνω από 180 ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία σ' αυτά τα άρθρα, και στη συνέχεια ο λαός να αποφασίσει την κατεύθυνση. Πώς; Μέσω της κυβερνήσεως που θα εκλέξει στις εκλογές. Θα υπάρχει μία ευρεία γκάμα προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, καθένας θα υποστηρίξει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν ενόψει των εκλογών και οι πολίτες στην ψήφο τους στην κάλπη θα το λάβουν υπόψη και θα διαμορφωθεί μια πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις εκλογές, η οποία θα αποφασίσει την κατεύθυνση βάσει και της βούλησης του λαού".

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς), ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι "θα ελαφρύνει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν, ωστόσο να έχουν τις υπόλοιπες 20 αρνητικές παρεμβάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες τους", φέρνοντας ως παράδειγμα "την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ", το "πετσόκομα των επικουρικών συντάξεων" κ.ά.

"Μακάρι να γίνει, εμείς δεν έχουμε ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση ούτως ή άλλως", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως "η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μ' αυτό ως σημαία στις εκλογές γιατί θα είναι μια κουρελιασμένη σημαία και το καταλαβαίνουν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι συνταξιούχοι".

Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως "είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και ουραγοί στην ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη" κι αυτό, όπως τόνισε, "εξηγεί γιατί η οικονομία είναι κολλημένη, γιατί έχουμε το brain drain κ.λπ", ενώ "έχουμε το 1/3 των επενδύσεων, μικρών και μεγάλων, που είχαμε το 2007".

"Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει σήμερα ...χθες. Όσο παραμένει σκοτώνει τις προοπτικές των νέων ανθρώπων. Είναι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει καμιά ελπίδα. Μετρήθηκε, απέτυχε. Οσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο για τους νέους ανθρώπους πρώτα απ' όλα" είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την κατάσταση στην Ευρώπη ενόψει και των κρίσιμων ευρωεκλογών του 2019, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε: "Η Ευρώπη διέρχεται πολλαπλές κρίσεις. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το Brexit, το πρόβλημα με την Ιταλία, έχουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, χωρίς να υποτιμώ και όλα τα υπόλοιπα που συζητούνται κατά καιρούς. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι υπεραναγκαίο γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με διχασμό και πολέμους, έστω και οικονομικούς. Χρειάζεται ειρήνη και συνεργασία και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως φαίνεται ότι το εγχείρημα έτσι όπως έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τεχνοκρατικό και πάντως όχι επαρκώς κατανοητό από μερίδα των πολιτών.

Χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη αλλά ταυτοχρόνως και μια πιο κατανοητή Ευρώπη. Και είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση να εξηγήσουν την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης γιατί το εγχείρημα δεν είναι κάτι που δεν αφορά τους πολίτες, είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ειρηνικά και με ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο".

Keywords
Τυχαία Θέματα