Κ. Καραμανλής: Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα - Στη Θεσσαλονίκη ζούμε το δράμα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ριζικά η εικόνα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 και την δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε πως με την προσθήκη

100 περίπου λεωφορείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά το "πράσινο φως" από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ,, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Τόνισε ωστόσο πως "δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα" και εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες.

Αναλυτικά τα όσα είπε για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

"Έχουμε ήδη ψηφίσει τροπολογία, όπου επιτρέπουμε στους οργανισμούς, στον ΟΑΣΘ και στην ΟΣΥ, να κάνουμε και leasing λεωφορείων, έτσι ώστε μέχρι να έρθουν τα νέα λεωφορεία, που πολλά από αυτά θα είναι και ηλεκτροκίνητα, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς μέσα σε έξι μήνες δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να κάνουμε θαύματα. Πολύ σύντομα - θέλω να ελπίζω - αν απεγκλωβίσουμε και βρούμε κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τα απαιτούμενα κεφάλια, μπορούμε με διαδικασίες σχετικά γρήγορες, να έχουμε κάποιο μεταχειρισμένο τροχαίο υλικό, όχι καινούργια λεωφορεία, αλλά πολύ πιο νέα από αυτά που βλέπουμε σήμερα να κυκλοφορούν. Ο στόχος είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να αλλάξουμε συνολικά και καθολικά το προφίλ του στόλου τους.

Στη Θεσσαλονίκη προσθέτουμε περίπου 100 λεωφορεία και φτάνουμε στα 300. Με το "πράσινο φως" του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμέσως θα δούμε τα 100 νέα λεωφορεία να κυκλοφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνετε ότι μια πόλη που σήμερα δεν κυκλοφορούν πάνω από 300 λεωφορεία, πόσο μεγάλη διαφορά θα δουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όταν θα κυκλοφορούν ακόμη 100 λεωφορεία.

Θαύματα δε μπορούμε να κάνουμε. Μέσα σε 4 χρόνια διαλύθηκαν οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε δυστυχώς το δράμα της κρατικοποίησης. Στην Αθήνα, τα έσοδα του ΟΑΣΑ από 220 εκατομμύρια ευρώ το 2014 γκρεμίστηκαν το 2018 σε κάτω από 140 εκατομμύρια ευρώ. Όμως εμείς έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο για την ανάταξη των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη".

Keywords
Τυχαία Θέματα