Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο - Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και τις οικονομικές δεσμεύσεις

Συνέντευξη Τύπου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φόρα ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων επανέλαβε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, κάτι που είχε υπογραμμίσει και κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε ό, τι αφορά τη σχέση με

την Τουρκία, εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητές του είναι ο διάλογος και όχι η ένταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα οικονομικά της Ελλάδας δεν είναι ρόδινη, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις , ώστε να επιτευχθεί ισχυρή ανάπτυξη.

Ελληνοτουρκικά

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Παρά την ένταση, πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ», τόνισε και συνέχισε πως «μόνο τότε μπορείς να παρουσιάσεις με αυτοπεποίθηση τις θέσεις σου και να βρίσκεις λύσεις».

«Προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε και τόνισε την ανάγκη να μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκμαιεύονται περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού».

«Κι αν χρειάζεται να συζητήσουμε να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες και με μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», συνέχισε.

«Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογικός νόμος

«Δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού ούτε αλλοιώνουμε τους εκλογικούς καταλόγους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες».

«Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου

αυτή η ρύθμιση να ψηφιστεί από 300 στη Βουλή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει έναν νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προεκλογικές δεσμεύσεις

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη σεβασμού στη δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα, άρα κάτι αλλάζει θετικά. Η ανάπτυξη που προσδοκούμε θα είναι ισχυρή», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα