Καλαφάτης: Ο Μπουτάρης δε βρίσκει να πει ούτε λέξη όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην πόλη

Για το πρόβλημα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη λόγω της βλάβης σε αγωγό της ΕΥΑΘ, τοποθετήθηκε με γραπτή του ανακοίνωση, ο επικεφαλή της παράταξης, “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης απουσιάζει από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, λόγω κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Έτσι στην γραπτή του ανακοίνωση διάβασε,

η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωσώ Αβραμίδου – Γκιουλέκα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη:

"Την εβδομάδα που μας πέρασε η Θεσσαλονίκη έζησε μέρες περασμένων δεκαετιών. Ένα περιστατικό πολύ μεγάλης σοβαρότητας στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης από την Αραβησσό, μας στέρησε ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά: Το νερό.

Ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Χιλιάδες νοικοκυριά έκαναν να δουν σταγόνα πάνω από μία βδομάδα. Ακόμη μέχρι σήμερα υπάρχουν περιοχές με τεράστια προβλήματα. Αλλά και όσες υδροδοτήθηκαν από το Σάββατο είδαν, όπως ήταν φυσικό, να τρέχει λάσπη κι όχι νερό από τις βρύσες.

Δυστυχώς, κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν κι άλλο: Είναι αυτοί που είδαν να χαλούν, από την ποιότητα του νερού, κάποιες συσκευές τους: Θερμοσίφωνες, καυστήρες φυσικού αερίου, πλυντήρια και στεγνωτήρια. Επίσης, ήδη υπάρχει μια συλλογική κίνηση για την κατάθεση ομαδικής αγωγής αποζημίωσης.

Ζήσαμε, όμως, κι ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας από πλευράς κυβέρνησης και της υφιστάμενης διοίκησης της ΕΥΑΘ. Το πρόγραμμα διακοπών που ανακοινώνονταν δύο και τρεις φορές την ημέρα, δεν τηρήθηκε ποτέ. Τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων ενεργοποιήθηκαν όταν τελείωσε η κρίση. Για πρώτη φορά, η –πρώτη φορά Αριστερά- κυβέρνηση αποφάσισε τη σύγκλιση σύσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης… μετά τη λύση της κρίσης! Τη βάπτισε, μάλιστα, κατεπείγουσα! Χρειάστηκαν πέντε μέρες για να δράσουν κατεπειγόντως! Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο και διψούσε μόνον η… μισή Θεσσλαονίκη κι όχι ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Τέτοιες συσκέψεις γίνονται για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος –κι όχι αφού ταλαιπωρηθεί.

Κι αυτό έγινε παρά το ότι τις μισές μέρες της κρίσης στη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο! Όσον αφορά τις δηλώσεις ενός αναπληρωτή υπουργού, φυσικά, δεν ξεδίψασαν τη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, η πόλη έμεινε χωρίς νερό κι άλλες μέρες.

Δεν ήταν, μόνον, όμως, η κυβερνητική αδιαφορία για το πρόβλημα. Ήταν πλήρης, για άλλη μία φορά, η απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα να πιέζει την κυβέρνηση να δοθεί λύση, αφού είχε καθημερινές συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και θαύμαζε μακέτες στο περίφημο Συνέδριο για την Ανάπτυξη. Δεν το έκανε. Ο Δήμαρχος δε βρίσκει να πει ούτε λέξη όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην πόλη. Δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το επικοινωνιακό του χάρισμα για ένα τεράστιο πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά και δεν είναι αρμοδιότητα του δημάρχου η ΕΥΑΘ, αν και του καλάρεσε η περίπτωση να πάρει μετοχές της Εταιρίας με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –πάλι κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα. Περιμέναμε, όμως, από τον Δήμαρχο, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης από την πρώτη μέρα και να πιέσει, να βγει μπροστά ώστε να κινητοποιήσει τους αρμοδίους. Αντίθετα τις τελευταίες έξι μέρες την τελευταία φορά η μοναδική δημόσια παρουσία του ήταν το Σάββατο στην αφετηρία του μαραθωνίου. Είχε και μία πάρα πολύ διακριτική παρουσία στη σύσκεψη στο Κυβερνείο, τη σύσκεψη που έγινε κατόπιν εορτής.

Πέρσι πάγωσε η Θεσσαλονίκη με τη σφραγίδα του δημάρχου. Φέτος δίψασε, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης . Υπάρχουν, όντως, κοινά σημεία μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχου, στην πόλη που είναι και μέλος του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων. Σκεφτείτε να μην ήταν δηλαδή.

Από τη δική μας την πλευρά, ενεργοποιηθήκαμε άμεσα. Από την πρώτη μέρα διερευνήσαμε το θέμα και την τρίτη μέρα που συνεχιζόταν το πρόβλημα, όταν, πλέον, ήταν εμφανές το μέγεθός του, εκμεταλλεύτηκα την βουλευτική μου ιδιότητα: Έφερα το θέμα στη Βουλή με ερώτηση. Για του λόγου του αληθές οι «Εντάξει» καταθέτουν αντίγραφο της ερώτησης για τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, με δημόσιες παρεμβάσεις μου προσπαθούσα να κινητοποιήσω τους αρμοδίους.

Το μεγάλο θέμα, αυτήν την ώρα, είναι άλλο: Τι θα γίνει από δω και στο εξής: Πώς θα πιέσει ο δήμος τους αρμοδίους για να μην ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο; Πώς θα δρομολογηθούν έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη;

Η οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη για το βάθος χρόνου του προβλήματος δεν ενδιαφέρει τον πολίτη. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει στα χέρια της το τιμόνι της επιχείρησης εδώ και τρία χρόνια. Κάθισε, όμως, όπως φαίνεται, πάνω στον αγώνα για το δημοψήφισμα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Η διοίκηση, όμως, απαιτεί άλλες ικανότητες. Απαιτεί προγραμματισμό, ο οποίος δεν έγινε. Κι αν υποθέσουμε ότι υπήρξαν λάθος αποφάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έπραξε αυτό που έπρεπε και περιορίστηκε σε λαϊκίστικες τακτικές. Καιρός να στρωθεί στη δουλειά. Αλλά κι η διοίκηση του δήμου πρέπει να αποφασίσει ότι, έστω κάποιες φορές, πρέπει να ΄ναι κόντρα στο γκουβέρνο. Και στο πλάι του πολίτη".

Keywords
Τυχαία Θέματα