Καλίν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτική λύση στη Λιβύη

Το φιλειρηνικό πρόσωπο της Τουρκίας αποπειράθηκε να φιλοτεχνήσει την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν.

Τουρκία μαζί με το Κατάρ και ορισμένες άλλες χώρες είναι παρούσες στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν μια πολιτική λύση στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα" υποστήριξε μιλώντας στο Al Jazeera.

Επιχειρώντας

να δικαιολογήσει την τουρκική επέμβαση στην αραβική χώρα ο Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία ανησυχούσε ότι στρατιωτικά στοιχεία συσσωρεύονταν στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα της Λιβύης για ένα χρόνο και αυτό αποτελούσε απειλή για την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία απέρριψε επίσημα ή ανεπίσημα σχέδια σχετικά με την αποσύνθεση της Λιβύης, ο Καλίν είπε ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν επιδίωξε στρατιωτικές λύσεις οπουδήποτε στη Λιβύη.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να έρθει αντιμέτωπη με καμία ξένη χώρα και τόνισε ότι η Αίγυπτος ήταν γείτονας της Λιβύης που θα μπορούσε να υιοθετήσει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, η παρουσία μισθοφόρων από τον όμιλο Wagner της Ρωσίας και άλλων μισθοφόρων που έφεραν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από χώρες όπως το Σουδάν, ο Νίγηρας και το Τσαντ, αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για την Τουρκία, ισχυρίστηκε.

Σημείωσε επίσης ότι η απαλλαγή της Σύρτης και της Τζούφρα από όπλα και μισθοφόρους θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια πολιτική λύση στη χώρα, προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να διεξαχθεί "με δίκαιο και διαφανή τρόπο".

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, είπε ο Καλίν, και υποστήριξαν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν "να αλληλοβοηθούνται στη Λιβύη", όπως συμβαίνει με τη Συρία.

Ανέφερε ότι η Ρωσία υποστήριξε τον "πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ" παρότι η Μόσχα αρνείται τέτοιου είδους ισχυρισμούς, αλλά σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξε να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη και η Τουρκία θα χαρεί να δει οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας να συμβάλει στον πολιτικό διάλογο σχετικά με αυτό.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα