Καπνοπώλες: Υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων;

Απαντήσεις για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό αναζητούν οι καπνοπώλες σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις που έχει λάβει το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας υπογραμμίζει

ότι «η επόμενη μέρα κουβαλά αβεβαιότητα και θα είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη για τον μέσο επαγγελματία στη μικρή λιανική» ωστόσο διερωτάται αν «για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, υπάρχει πολιτική βούληση».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον νέο κορωνοϊό. Πλησιάζοντας, αν όχι στο τέλος, σε μία περίοδο που είναι πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή, είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς θέλουμε να μας βρει η επόμενη μέρα όχι μόνο όσον αφορά την υγεία μας, αλλά συνολικά.

Οι μέρες που περάσαμε μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κρίνουμε τα πράγματα τώρα που το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είχε δεχθεί πλήγμα και συνεπακόλουθη παύση ή καθυστέρηση. Βλέποντας τις επιλογές της κυβέρνησης και την προσπάθεια για άμεσες αποφάσεις, οφείλουμε να επαινέσουμε την πολιτική βούληση που φάνηκε να υπάρχει για την καταπολέμηση του αόρατου εχθρού.

Η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στα μέλη της αλλά και κοντά στην επίσημη Πολιτεία με διάθεση για προτάσεις και περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης. Η βολιδοσκόπηση της αγοράς αυτήν την περίοδο βοήθησε να ξαναδούμε το ζήτημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας, που ταλανίζει αυτούς που ασκούν επιχειρείν στη μικρή λιανική και απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος κόσμου από τις νόμιμες επιχειρήσεις. Είναι ακόμη ένας τομέας που βρίσκει δυστυχώς την Ελλάδα να κερδίζει πολλές αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές, σύμφωνα με τις εκθέσεις της KPMG.

Παρατηρήσαμε ότι η αγορά σταμάτησε να κινείται και μαζί της σε μεγάλο βαθμό σταμάτησε και η παράνομη αγορά, που δρα από ό,τι φαίνεται παρασιτικά. Τα αστυνομικά δελτία μαρτυρούν βέβαια πως το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων συνεχίζει και τώρα να υφίσταται.

Η επόμενη μέρα κουβαλά αβεβαιότητα και θα είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη για τον μέσο επαγγελματία στη μικρή λιανική. Αν κρίνουμε από την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, καταλήγουμε ότι καταλυτικός παράγοντας για θετικές εξελίξεις είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Ένα και μόνο ερώτημα προκύπτει ως εκ τούτου: Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, υπάρχει πολιτική βούληση;

Αντιμετωπίζουμε, εσείς ως κυβέρνηση και εμείς ως πολίτες, κερδοφόρα μία πανδημία υγείας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα και να αντιμετωπίσουμε και άλλες πανδημίες της κοινωνίας μας, όπως αυτή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Ιακώβου

Ο Γραμματέας

Αρβανίτης Νικόλαος

Keywords
Τυχαία Θέματα