Κατά του "Κλεισθένη" το Δ.Σ. του Δ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 2 Μαΐου το δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Το δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων - Μενεμένης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου με 24 ψήφους ενώ υπήρξαν και 2 ψήφοι υπέρ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά

τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του το βράδυ της Τετάρτης 02/05 με μόνο θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου έλαβε την κάτωθι απόφαση η οποία και κοινοποιήθηκε και στην ΚΕΔΕ και παρόλο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαδικασία διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης («Κλεισθένης») και πάντα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε αποσταλεί στους Δήμους από την ΚΕΔΕ:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπ’ όψη του τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ. την εισήγηση του προέδρου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Κατά Πλειοψηφία

Με ψήφους 24 Κατά με βάση τις τοποθετήσεις τους και σε διαφοροποίηση όχι από την πλευρά ΚΕΔΕ, αλλά ενάντια στο σύνολο του Νομοσχεδίου και των στοχεύσεων του και όχι απλά στο εκλογικό σύστημα και 2 υπέρ.

Α)

1.Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.

2.Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

3.Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.

4.Αξιώνουμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.

5.Δεσμευόμαστε για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες.

6.Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.

Β) Αναθέτει στον Δήμαρχο την εκτέλεση της παρούσας.»".

Keywords
Τυχαία Θέματα