Κατασκήνωση για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη Λεπτοκαρυά

Περισσότεροι από 800 κατασκηνωτές με τους συνοδούς τους θα φιλοξενηθούν φέτος στη κατασκήνωση στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, η οποία θα λειτουργήσει από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για ευπαθείς ομάδες και περιθαλπόμενους των Ιδρυμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τις αντίστοιχες ομάδες και των υπολοίπων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας,.

Τι προβλέπει ο νέος προνοιακός χάρτης της χώρας

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στο σχέδιο αναδιάταξης όλου του προνοιακού χάρτη της χώρας, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2017 όλα τα προνοιακά επιδόματα θα ενταχθούν σε ενιαία αρχή πληρωμής και απόδοσης (τον ΟΓΑ) και θα παρέχονται με τον ίδιο τρόπο που παρέχεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ο πολίτης θα μπαίνει σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα διασυνδέεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους, θα γράφει μόνο το ΑΦΜ του και θα βλέπει το σύνολο των επιδομάτων που δικαιούται.

Επιπλέον, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει δημιουργηθεί ένας χάρτης ιδρυμάτων της χώρας με την καταγραφή τους σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, εκτός από τα 63 δημόσια ιδρύματα της χώρας (για το παιδί, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους) θα καταγραφούν και άλλα περίπου 1.400 ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στόχος, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, είναι η καλύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά και η αποϊδρυματοποίηση των περιθαλπομένων με το άνοιγμα των ιδρυμάτων προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης και αυτόνομης διαβίωσης, η δημιουργία στεγών διαβίωσης για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Φωτίου τόνισε ακόμη, ότι προωθείται μέσα στον μήνα, ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, γιατί, όπως ανέφερε «τα παιδιά πρέπει πολύ γρήγορα να μπαίνουν σε ανάδοχη οικογένεια ή να βρίσκουν θετές οικογένειες, να μη μένουν στα ιδρύματα ούτε μία ημέρα».

Παράλληλα ανέφερε, ότι νέο βραχίονα των πολιτικών αποτελεί το δίκτυο των Κοινωνικών Κέντρων, τα οποία δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 250 Δήμους. «Τα Κέντρα Κοινότητας θα είναι ακριβώς οι αισθητήρες της πρόνοιας, αλλά και της κοινωνικής αλληλεγγύης του κράτους» επισήμανε η κ. Φωτίου, αναφέροντας ότι αυτά θα είναι επανδρωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ θα υπάρχουν ιδιαίτερες ομάδες για τους Ρομά, για τις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και συμβουλευτικά κέντρα οικογένειας και κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ηλικιωμένων, όπου θα συντονίζονται οι δράσεις των ΚΗΦΗ, των ΚΑΠΗ και του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα