Κατάθλιψη: Γιατί επιδεινώνεται την άνοιξη;
Η άνοιξη θεωρείται η εποχή της ανανέωσης και της αισιοδοξίας, αλλά για τα άτομα με κατάθλιψη συχνά είναι η εποχή που βυθίζονται στο άγχος και στη μελαγχολία.
Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν καταδείξει ένταση των συμπτωμάτων της σοβαρής (μείζονας) κατάθλιψης στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, με σημαντική αύξηση στις παρα-αυτοκτονικές συμπεριφορές (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), στις απόπειρες αλλά και στις αυτοχειρίες.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, επειδή θεωρητικά
«Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την άνοιξη αυξημένη ενεργητικότητα, αισιοδοξία και ενθουσιασμό, πιθανώς σε συνδυασμό με μία ψυχική αναστάτωση και μειωμένη ανάγκη για ύπνο» λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Η ένταση αυτή οφείλεται κατ’ αρχάς στο ότι είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στα φυσικά φαινόμενα, δηλαδή σε παράγοντες όπως ο φωτισμός και η θερμοκρασία. Ακόμα και λίγες πρόσθετες ώρες ηλιοφάνειας και αυξημένης περιβαλλοντικής θερμοκρασίας είναι αρκετές για να αυξηθεί η παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι ουσίες αυτές είναι νευροδιαβιβαστές, δηλαδή συμμετέχουν στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων, και είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα ευεξίας».
Το γεγονός ότι την άνοιξη έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για εξόδους από το σπίτι επίσης παίζει ρόλο στη βελτιωμένη ψυχική διάθεση, το ίδιο και η εντεινόμενη προσμονή για τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.
Αυτά, όμως, δεν ισχύουν για όλους. Για όσους έχουν κατάθλιψη, οι επιδράσεις των παραπάνω παραγόντων μπορεί να είναι ακριβώς οι αντίθετες.
«Την ίδια ώρα που κάποιοι ανασκουμπώνονται για να κάνουν δημιουργικά πράγματα και να περάσουν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριες δραστηριότητες, άλλοι παλεύουν για να μπουν σε αυτό το κλίμα και αντί να νιώθουν καλύτερα, αισθάνονται χειρότερα» λέει ο Δρ Δέγλερης. «Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως η αλλαγή της ώρας στα τέλη του Μαρτίου τούς δημιουργεί αρνητική ψυχική διάθεση, διότι οι μέρες μεγαλώνουν, οι ώρες της ηλιοφάνειας αυξάνονται και εκείνοι αισθάνονται πιο εκτεθειμένοι. Έτσι, εντείνονται συναισθήματα όπως η ευερεθιστότητα, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση, η απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που απολάμβαναν και, μερικές φορές, ο αυτοκτονικός ιδεασμός».
Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να σχετίζονται και με τις αλλαγές στα επίπεδα της μελατονίνης, μιας ορμόνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Κατά την έναρξη του χειμώνα, η μείωση της μελατονίνης ωθεί πολλούς ανθρώπους στην «μελαγχολία του χειμώνα» (ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή - SAD), ενώ η αύξησή της την άνοιξη μπορεί να οδηγήσει στην «ανάστροφη SAD». Υπολογίζεται ότι το 10% των πασχόντων από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή παρουσιάζουν αυτή την αναστροφή, κατά την οποία βυθίζονται στη μελαγχολία μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, επειδή τους προκαλεί ακραίο άγχος οποιαδήποτε μεταβολή στο βιολογικό τους ρολόι.
Και μετά είναι οι αλλαγές που συνοδεύουν την άνοιξη. Κάποιοι άνθρωποι ευημερούν με τις αλλαγές, ενώ άλλοι τις φοβούνται. Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμα κι αν είναι θετική, τους προκαλεί άγχος –κάτι που είναι ιδιαίτερα συχνό στους εξαιρετικά ευαίσθητους, καταθλιπτικούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον που κάθε αλλαγή απαιτεί και προσαρμογή, η οποία δεν είναι πάντοτε εύκολη για τους ασθενείς αυτούς.
Ένας άλλος συμμετέχων παράγοντας ενδέχεται να είναι οι αλλεργίες της άνοιξης. Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει τις εαρινές αλλεργίες με την αυξημένη καταθλιπτική συμπτωματολογία και τον αυτοκτονικό ιδεασμό και έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι ίσως τα αυξημένα επίπεδα γύρης στον αέρα που αναπνέουμε προκαλούν αντίδραση τύπου «φλεγμονής» στον εγκέφαλο, η οποία εντείνει την κακοδιαθεσία των πασχόντων από κατάθλιψη.
Την κατάσταση σίγουρα δεν διευκολύνει το να βλέπει κανείς μονίμως γύρω του αισιόδοξους, χαρούμενους ανθρώπους, που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθουσιώδεις στιγμές από την καθημερινότητα και/ή τις διακοπές τους, διότι «αποτελούν διαρκή υπενθύμιση της δικής του δυσθυμίας και δυσκολίας» προσθέτει ο Δρ Δέγλερης.
Τι να κάνετε
Εάν αισθάνεστε ότι βυθίζεστε στην κατάθλιψη την άνοιξη, αρχίστε να καταγράφετε τα συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματά σας, συνιστά ο Δρ Δέγλερης.
«Να καταγράφετε λεπτομέρειες όπως η ψυχική διάθεση, οι αλλαγές στην όρεξη, η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε όταν κάνετε κάτι, τα συναισθήματα απελπισίας και αναξιότητας, αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι πονοκέφαλοι και τα προβλήματα ύπνου» λέει. «Αν δείτε ότι παραμένετε σε αυτή την κατάσταση επί μέρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον ειδικό στην ψυχική υγεία. Η καταγραφή θα σας βοηθήσει να του δώσετε αναλυτική εικόνα για την κατάστασή σας, ώστε να την αξιολογήσει σωστά και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή, που μπορεί να είναι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, υγιεινοδιαιτητικά μέτρα (π.χ. βελτίωση της διατροφής, περπάτημα) και/ή φαρμακευτική αγωγή».
Μη διστάζετε επίσης να μιλάτε για τα συναισθήματά σας στους δικούς σας ανθρώπους και να ζητάτε βοήθεια.
Τέλος, αν ανησυχείτε για την ψυχική διάθεση ενός συγγενή ή φίλου σας, μη διστάσετε να του μιλήσετε γι’ αυτό ή να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εάν σκοντάψετε στην άρνησή του να μιλήσει αλλά φοβάστε ότι μπορεί να βλάψει τον εαυτό του.
πηγή: onmed.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Αιφνιδιαστική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας: «Δεν υποχωρούμε στο Αιγαίο»
- Οριστικά ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς
- Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο μπήκε στο Survivor 2
- Έζησαν μαζί 63 χρόνια, πέθαναν με διαφορά… λεπτών
- Νέα βουτιά στην αξία της τουρκικής λίρας εν μέσω φόβων για υπερθέρμανση
- Η 18χρονη που με ένα λαχείο έλυσε το πρόβλημα της ζωής της
- Ήταν η Μάγκυ στο ιταλικό Master Chef; Το Twitter ανακάλυψε μια περίεργη ομοιότητα
- Τρόμος για νεαρή γυναίκα στην Πάτρα: Ληστές την εγκλώβισαν στο αυτοκίνητό της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Η βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου
- Ευ. Τσακαλώτος: Δεν είναι στη μοίρα μου να πάω ποτέ στο Κρεμλίνο
- Κατάθλιψη: Γιατί επιδεινώνεται την άνοιξη;
- Βόλος: Βουτιά θανάτου για 22χρονη
- Η "ακτινογραφία" των διεθνών του ΠΑΟΚ
- Με γύψο στο πόδι ο Λάμπρος Χούτος (ΦΩΤΟ)
- Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υποβάθμισε τη Θεσσαλονίκη και ρήμαξε τη Βόρεια Ελλάδα
- Η Σπυροπούλου αποκάλυψε τη γνωριμία της με τον Χάρο πριν το Survivor! (VIDEO)
- Οριστικό: Υπέρ του Ολυμπιακού το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ - Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου

- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Κατάθλιψη: Γιατί επιδεινώνεται την άνοιξη;
- Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υποβάθμισε τη Θεσσαλονίκη και ρήμαξε τη Βόρεια Ελλάδα
- Η βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου
- Η Σπυροπούλου αποκάλυψε τη γνωριμία της με τον Χάρο πριν το Survivor! (VIDEO)
- Ιρλανδία: Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
- ΤΩΡΑ: Ολοκληρώθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
- Τζιτζικώστας σε Τσίπρα: Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί για την ονομασία του γειτονικού κράτους είναι χωρίς τον όρο Μακεδονία
- Άρειος Πάγος: Το "βραχιολάκι" δεν μετριέται ως χρόνος προφυλάκισης
- Η Σπυροπούλου αποκάλυψε τη γνωριμία της με τον Σώζοντα πριν το Survivor (VIDEO)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στον Ολυμπιακό ο αγώνας, χωρίς -3 ο ΠΑΟΚ – Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία
- Γρατσάνης στο «Κ. Δαβουρλής», Βρέσκας στο «Κλ. Βικελίδης»
- ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
- Ένα «Στόουνχεντζ» στη ζούγκλα της Βραζιλίας
- «Φρένο» Ντιμιτρόφ στις ελληνικές θέσεις: «Δεν θέλουμε ενωμένο όνομα που να μην μεταφράζεται»
- Καραπαπάς για Τσακαλώτο: «Ομιλία με 20 άτομα και 200 αστυνομικούς»
- Πάτρα: Οι παρατάξεις ΡΑΠ & Αγωνιζόμενοι Πολίτες για την επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας και τις εξελίξεις στο Αιγαίο
- Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει ο Μητσοτάκης τη θέση για απολύσεις στο Δημόσιο
- To Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400