Κατρούγκαλος για Μητσοτάκη-Τραμπ: Σαφείς δεσμεύσεις ΗΠΑ ενάντια σε Τουρκία

Στην ανάγκη να υπάρξουν σε αυτή συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής πλευράς, ενόψει της νέας κατάστασης που δημιουργεί η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, ιδίως με την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ενόψει της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα

984 ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας, ρητή στήριξη του αγωγού EastMed και του σχήματος 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι αναγκαίο ενόψει των ενστάσεων που διατύπωσε ο Λευκός Οίκος ως προς την συμπερίληψη στον αμερικανικό προϋπολογισμό του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο EastMedAct. Το ανακοινωθέν-συνέντευξη (briefing) αξιωματούχων Λευκού Οίκου που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πλευρά, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού, υπολείπεται κατά πολύ προηγούμενων αμερικανικών θέσεων, κρατώντας ίσες αποστάσεις και κάνοντας λόγο για την ανάγκη "όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο να συνεργάζονται για την επίλυση των διαφορών τους και να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να ερμηνευθούν ως προκλήσεις".

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδα στηρίχθηκε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων και των δύο πλευρών ως προς την ανάγκη να σταθεροποιηθεί με διπλωματικά μέσα και ιδίως με άξονα το ενεργειακό η ιδιαίτερα ασταθής περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Βασίζεται, συνεπώς, στην αμοιβαιότητα συμφερόντων και υποχρεώσεων. Από το ίδιο ανακοινωθέν προκύπτει, όμως, ότι η Ελλάδα συγκατάνευσε στην αμερικανική απαίτηση το δίκτυο 5Gνα δοθεί σε "αξιόπιστους πωλητές", διατύπωση που κατά την αμερικανική ερμηνεία αποκλείει τη Huawei. Παρόμοια δέσμευση δεν έχουν αναλάβει στενοί σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία ή το Ισραήλ και δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναληφθεί και από την δική μας πλευρά. Αντιθέτως, θα πρέπει να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ, στην κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσουν και οι ελληνικές δεσμεύσεις π.χ. σχετικά με τη συμφωνία για τις βάσεις.

Τέλος, σε ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση αν ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η επίλυση κάθε διαφοράς με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Επί του προκειμένου η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποστηρίζει την συμφωνία στρατιωτικής αποπυρηνικοποίησης του Ιράν, την οποία εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, σε διαφοροποίηση από την προηγούμενη πολιτική Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα