"Καζάνι που βράζει" η Ανατολική Μεσόγειος: Οι τουρκικές προκλήσεις και οι κινήσεις της Αθήνας

Σε "καζάνι που βράζει" μετατρέπεται η Ανατολική Μεσόγειος, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο και υποδαυλίζοντας την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, με τις εξελίξεις να φέρνουν την Αθήνα

αντιμέτωπη με γεγονότα που συνιστούν σημαντική αναβάθμιση της πολιτικής προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Αυτή η αναβάθμιση των προσκλήσεων φαίνεται ότι υπαγόρευσε και την ανάγκη ενός διπλωματικού σπριντ που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκινώντας από τη Λιβύη και τη συνάντησή του στη Βεγγάζη με τον επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τη μετάβασή του στο Κάϊρο αμέσως μετά και η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ ολοκλήρωσε το βράδυ της Κυριακής τις επαφές του με τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Οι τρεις επισκέψεις Δένδια αποδεικνύουν όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", την κρισιμότητα των εξελίξεων και τη μάχη με τον χρόνο που δίνει η ελληνική διπλωματία, απέναντι στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Οι συναντήσεις οργανώθηκαν υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι των επαφών με τον Χαφτάρ με τον σχεδιασμό να ξεκινά ήδη από την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ενώ και οι δηλώσεις στη συνέχεια περιορίστηκαν στα απολύτως τυπικά, περί συντονισμού των ενεργειών απέναντι στον τουρκικό παράγοντα.

Ο Δένδιας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τον Χαφτάρ ενώ κρίθηκε σημαντικό να ακολουθήσουν οι επαφές με Σούκρι και Χριστοδουλίδη για την άμεση ενημέρωσή τους και απόδειξη της έμπρακτης παρουσίας της Ελλάδας στις εξελίξεις, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Ο Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση με τον Δένδια αναφέρθηκε στη δημιουργία "κατάλληλων υποδομών για αντιμετώπιση των οποιοδήποτε κινήσεων που επιθυμούν αποσταθεροποίηση".

Το ταξίδι Δένδια υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, συνδέεται άμεσα και με την ανακοίνωση με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Νίκο Αναστασιάδη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, η οποία βάζει "μπλόκο" στα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων με βάση τη συμφωνία με την κυβέρνηση Σάραζ για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" ο EastMed αποτελεί ακόμη μία σαφή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Ο συγκεκριμένος αγωγός αναμένεται να συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και εν συνεχεία την Ιταλία για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας "είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής σε σύντομο χρονικό διάστημα δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα της Τουρκίας και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν".

Με πληροφορίες από εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Ελεύθερος Τύπος"

Keywords
Τυχαία Θέματα