ΚΕΠΚΑ: Ο κορωνοϊός αποτελεί την ευκαιρία να σταματήσουν οι δυσθεώρητες τιμές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων

Οι δυσθεώρητες τιμές κάποιων φαρμάκων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί τη λύση, καθώς τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ, οι θεραπείες, είναι επειγόντως απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19 αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. σε συνεργασία με την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι η δημόσια χρηματοδότηση στην έρευνα, για θεραπείες, φάρμακα, εμβόλια,

τεστ, έχει ως αποτέλεσμα ότι όλα αυτά θα είναι προσβάσιμα, από όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει ότι η δημόσια χρηματοδότηση, στην έρευνα για νέα φάρμακα (π.χ. στα φάρμακα για τον καρκίνο) δε διασφαλίζει, πάντοτε, “δίκαιες” τιμές (εύλογες και προσιτές σε όλους).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει, άμεσα, να αναθεωρήσουν τον τρόπο που χρηματοδοτούν την έρευνα στον τομέα της υγείας, τόσο για τον COVID-19, όσο και για άλλες ασθένειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών τεστ, για τον COVID-19.

Παρόλα αυτά, η έρευνα στον τομέα της υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβλέπει προς το παρόν, τις τιμές των προϊόντων, που χρηματοδοτεί. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Οι προσιτές τιμές και η πρόσβαση όλων των καταναλωτών πρέπει να αποτελούν βασικά κριτήρια, για να δοθεί χρηματοδότηση για έρευνα σε κάποια εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο COVID-19 αποτελεί χρυσή ευκαιρία, για να αποκαλυφθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές, για τα φάρμακά τους, δύο φορές: πρώτον μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των ερευνών με χρήματα που προέρχονται από τους φόρους των καταναλωτών και δεύτερον μέσα από τις πολύ υψηλές τιμές που πληρώνουν, στο φαρμακείο, για τα καινοτόμα φάρμακα. Φυσικά, αν δεν πληρώνει ο ίδιος ο καταναλωτής, πληρώνει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή για την έρευνα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να διασφαλίσει ότι οι θεραπείες, τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ θα είναι προσβάσιμα, σε προσιτές (όσο το δυνατό χαμηλότερες) τιμές, τόσο για όλους τους καταναλωτές, όσο και για τα συστήματα υγείας. Οι προσιτές τιμές θα αποτελούν εγγύηση, για την υγεία όλων των καταναλωτών και ιδιαίτερα αυτών, που έχουν χάσει εισοδήματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον κ. Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής Υγείας, στο London School of Economics (LSE): Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να ηγηθούν μιας συλλογικής δράσης, για την “αγορά” των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, για τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ, για τον COVID-19, ώστε να μετατραπούν αυτά, σε δημόσια αγαθά, που θα είναι επαρκή για όλους και θα κατανέμονται ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υποστηρίζει την παραπάνω πρόταση, εφόσον στην “αγορά” των πνευματικών δικαιωμάτων συνυπολογιστούν και τα χρήματα της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζήτησε από την BEUC να συμπεριλάβει, στα αιτήματά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του εκπρόσωπου της χώρας μας, σε διεθνείς οργανισμούς, για τον COVID-19. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας, να υποστηρίξει η χώρα μας την πρόταση των καταναλωτών, να διασφαλιστούν προσιτές τιμές φαρμακευτικών αγαθών για τον COVID-19, όταν η έρευνα, για αυτά, χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα