Κλ. Σταματουλάκης: Έτσι θα διαχειριστούμε τον εαυτό μας εν μέσω κορωνοϊού!

Ο κορωνοϊός έφερε νέα δεδομένα στην καθημερινότητα μας και μας επέβαλε να μείνουμε σπίτι.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τους ειδικούς μπορεί να χαρακτηρίζονται αυστηρά, ωστόσο αποτελούν τη μοναδική λύση έτσι ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ιό όσο πιο ανώδυνα γίνεται και με τις λιγότερες απώλειες.

Εξαιτίας του ότι πλέον "μένουμε σπίτι" και βγαίνουμε από αυτό μόνο αν είναι ανάγκη, είναι

συχνές οι συγκρούσεις με τον εαυτό μας.

Με αφορμή τα νέα αυτά δεδομένα, το Thestival.gr ζήτησε τη συμβουλή του Θεσσαλονικιού ψυχολόγου Κλέαρχου Σταματουλάκη, για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε τον εαυτό μας για να διατηρήσουμε καλή ψυχολογία.

Όπως είπε ο κ. Σταματουλάκης, υπάρχουν δύο ζώνες άμυνας που βοηθούν στο να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, να διαχειριστούμε τον εαυτό μας και να κρατήσουμε υψηλή την διάθεση μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας.

Α' Ζώνη Άμυνας

Σχετικά με την Α' Ζώνη Άμυνας, ο έμπειρος ψυχολόγος υποστήριξε πως: "αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι γύρω μας. Βοηθάει πάρα πολύ η καταγραφή όλων όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να νιώσουμε ασφάλεια".

Η δημιουργία μιας λίστας θα ήταν ιδανική σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει, στην οποία θα αναγράφονται οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Αυτό θα μας ηρεμήσει γιατί έτσι θα είμαστε σίγουροι για αυτά που κάνουμε. Μπορείς να ξεκουράσεις τον εαυτό σου από το άγχος του "τα έχω κάνει όλα;". Επίσης βοηθάει στο να μη σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις γιατί θα βλέπεις πλέον τι έχεις να κάνεις", υποστήριξε ο ίδιος.

Β' Ζώνη Άμυνας

Αναφορικά με το επόμενο στάδιο και τη Β' Ζώνη Άμυνας, ο κος Σταματουλάκης τόνισε πως στην ίδια λίστα "βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα που υποχρεούμαστε να κάνουμε. Η χρήση της ζώνης αυτής θα ήταν αποτελεσματική σε αυτούς που εργάζονται και αναγκαστικά βγαίνουν από το σπίτι τους και αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι".

Σε κάθε περίπτωση εντοπίζονται δυσκολίες στα παραπάνω. Βέβαια βοηθάει πολύ όταν το μυαλό είναι απασχολημένο και σύμφωνα πάντα με τον Κλέαρχο Σταματουλάκη η δυσκολία σε ψυχολογικό επίπεδο είναι μεγαλύτερη για αυτούς που μένουν τελείως μέσα στο σπίτι τους.

Εξωτερικοί παράγοντες

Στις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δέχονται "παρεμβολές" από εξωτερικούς παράγοντες, αυτό που θα είχε μεγάλη σημασία είναι να βάλουμε όρια.

"Στρέφουμε τη σκέψη και την προσοχή μας σε κάτι άλλο εφόσον δεν είναι ψύχραιμοι οι συνομιλητές μας και αρχίζουν να μας ρίχνουν ψυχολογικά. Δεν μπορούμε συνέχεια να κάνουμε την υποστήριξη και την τόνωση του ηθικού των άλλων. Κάποια στιγμή θα κλατάρουμε και εμείς. Μπορούμε να προτείνουμε στους άλλους να μιλήσουμε για κάτι άλλο. Μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε λέσχη ανάγνωσης ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μετά να το συζητήσουμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με μια ταινία ή μια σειρά. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να μας απασχολήσουν δημιουργικά. Από διαδρομές σε μουσεία και πίνακες μέχρι το αρχείο της NASA. Δεν μας κάνει καλό να συζητάμε συνέχεια όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό", ξεκαθάρισε στο Thestival.gr ο κος Σταματουλάκης.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δυσκολεύονται στο να βάλουν όρια όχι μόνο γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των οικείων τους αλλά γιατί έτσι είναι σαν άνθρωποι.

"Γιατί να το σηκώνουν όλο αυτό; Για πόσο θα το σηκώνουν; Πολλές φορές δεν είναι μόνο ένας φίλος μας που το κάνει. Στο τέλος εσύ θα είσαι κουρέλι για να υποστηρίξεις όλα αυτά τα άτομα. Πρέπει να βάλουμε όρια. Δεν είναι εγωιστικό να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας. Αν είμαστε εμείς καλά θα μπορούμε να στηρίξουμε και τους άλλους. Δεν είναι ότι είμαστε μόνο εμείς και τίποτα άλλο. Αλλά για να ανταπεξέλθουμε πρέπει να είμαστε και εμείς καλά. Δε θα αρπάξουμε τον άλλον από τα μούτρα αλλά θα τον βοηθήσουμε", δήλωσε.

Στις περιπτώσεις που ο συνομιλητής μας δε θέλει να ξεκολλήσει από τη μιζέρια του η λύση είναι μία: τον αφήνουμε!

Ο φόβος και διαχείρισή του

Ο περισσότερος κόσμος, όταν σταματάει να ασχολείται με κάτι, τότε ξεκινά να αντιμετωπίζει τους δαίμονές του, τόνισε ο κος Σταματουλάκης και συμπλήρωσε πως πολλοί επιδιώκουν να παραμείνουν απασχολημένοι με κάτι έτσι ώστε να μη σκέφτονται.

"Παρόλα αυτά μπορούμε να εντοπίζουμε τις στιγμές που νιώθουμε φόβο και τις σκέψεις που κάνουμε, αν υπάρχει κάποιο άλλο συναίσθημα που κρύβεται από πίσω. Στις περιπτώσεις που είναι έντονο το συναίσθημα αυτό μπορεί κάποιος να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού ακόμα και σε συνεδρίες μέσω skype".

Ο εχθρός του φόβου, σύμφωνα πάντα με τον έμπειρο ψυχολόγο, είναι η λογική και είναι κάτι που σχετίζεται με τη λίστα η οποία αναφέρθηκε παραπάνω.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος λειτουργεί σαν προστασία και είναι λογικός αν είναι σε μικρές δόσεις.

"Ο φόβος δεν είναι απαραίτητα ένα κακό συναίσθημα, μας κρατάει ζωντανούς. Αν δε φοβάμαι τα αυτοκίνητα, δε θα κοιτάξω δεξιά και αριστερά οπότε θα με πατήσουν. Ο φόβος λειτουργεί σαν προστασία. Υπάρχουν φυσικά και οι παράλογοι φόβοι", τόνισε.

Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο φόβος είναι φυσιολογικός γιατί με αυτόν τον τρόπο παίρνονται προφυλάξεις και θα υπάρχει ασφάλεια. Όμως ο υπερβολικός φόβος, σύμφωνα με τον ειδικό, μας καθιστά μη λειτουργικούς. Στις περιπτώσεις που ο φόβος γίνει δυσλειτουργικός για τη ζωή όλων τότε η παρέμβαση ειδικού κρίνεται αναγκαία.

Βόλτα στην παραλία εν μέσω κορωνοϊού

Κληθείς να απαντήσει την επιλογή ορισμένων κατοίκων της Θεσσαλονίκης να βγουν μαζικά στη Νέα Παραλία, ο Κλέαρχος Σταματουλάκης ξεκαθάρισε : "Δεν μπορώ να δώσω κανένα ελαφρυντικό σε αυτούς τους ανθρώπους. Βρήκαμε σαν δικαιολογίες τις απαγορεύσεις και βγήκαμε στους δρόμους. Προσπαθούμε να γλιτώσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θέτουμε πάρα πολύ κόσμο σε κίνδυνο. Το ίδιο έγινε και με το Καρναβάλι της Πάτρας. Όχι, δε γίνεται αυτό. Αν θέλουμε μπορούμε να βγούμε στο μπαλκόνι και βαριά-βαριά στην ταράτσα. Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Είναι μια περίοδος που πρέπει να μείνουμε μέσα, δε μας ζήτησαν να πάμε στον πόλεμο! Αν δεν μπορούμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας τώρα που είναι ανάγκη, όταν περάσει όλο αυτό ας μιλήσουμε με έναν ψυχολόγο".

Θρησκεία, εαυτός και κορωνοϊός

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μη λειτουργεί κανένας χώρος λατρείας στην Ελλάδα παρά μόνο για ιδιωτική προσευχή, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες.

"Είναι προβληματικό το γεγονός ότι επιτρέπεται η κατ' ιδίαν προσευχή. Ναι, η θρησκεία παίζει ρόλο στη διαχείριση του αυτού μας στο πλαίσιο της πανδημίας. Εφόσον η Εκκλησία και η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Θεός είναι μέσα μας, άρα πιστεύουμε μέσα από το σπίτι μας αυτό το διάστημα. Βεβαίως και η θρησκεία μπορεί να στηρίξει τον άνθρωπο στα δύσκολα και να βρει καταφύγιο σε αυτήν αλλά πρόκειται για την υγεία μας. Οι πιστοί μπορούν να απολαύσουν τη Θεία Λειτουργία μέσα από την τηλεόραση", υποστήριξε ο κος Σταματουλάκης.

Μεγάλη είναι και η συζήτηση που άνοιξε για το εάν η Θεία Κοινωνία μεταδίδει τον κορωνοϊό.

"Μόνο και μόνο που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων με το να μαζευόμαστε πολλά άτομα σε έναν χώρο, το οποίο έχει απαγορευθεί, δεν πρέπει να συζητάμε καν για τη Θεία Κοινωνία. Ο πιστός πρέπει να βάλει το σύνολο πάνω από τον εαυτό του γιατί αυτό προάγει και η θρησκεία μας", ανέφερε.

Σίγουρα οι πολύ βαθιά θρησκευόμενοι θα ένιωσαν μια μεγάλη δυσφορία ακούγοντας την απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτό που προτείνει ο ειδικός στους πιστούς είναι να έρθουν σε επαφή με τη θρησκεία τους μέσω της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας πως και η διαχείριση του ζητήματος αυτού από την πλευρά των Ιερέων, είναι καθοριστική.

"Θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους. Ο εκφοβισμός δε βοηθά και δεν υπερβάλλουμε όταν θέλουμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα σε άτομα που δυσκολεύονται να καταλάβουν, ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα πρόληψης κατά τη εξάπλωσης του κορωνοϊού", σημειώνει.

Η διαχείριση του εαυτού μας, σε γενικότερο πλαίσιο, έχει να κάνει περισσότερο με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Για κάποιους είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Όσοι δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι, ενδεχομένως να χρειαστούν τη βοήθεια ενός ειδικού.

"Μπορεί να δημιουργηθούν ψυχολογικά τραύματα λόγω του εγκλεισμού, ωστόσο όταν περάσει όλο αυτό θα στρώσουν και τα οικονομικά και τα επαγγελματικά", καταλήγει μιλώντας στο Τhestival.gr ο Κλέαρχος Σταματουλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα