"Κόκκινα" δάνεια ύψους 13,7 δισ. ευρώ ξεπούλησαν σε funds οι τράπεζες

Έσοδα 670 εκατομμυρίων ευρώ έχουν εισπράξει από το 2017 μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βγάζοντας προς εκποίηση σε εταιρείες διαχείρισης δανείων (funds) μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 13,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι του SSM (εποπτικός μηχανισμός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων από τα 93 δισ. ευρώ σήμερα στα 66,4 δισ. έως στα τέλη του 2019. Τα κέρδη των τραπεζών

από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων κυμαίνονται στα 3-7 σεντς ανά ευρώ εάν πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και 20-30 σεντς ανά ευρώ εάν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.

Συγκεκριμένα:

- Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε στην εταιρεία διαχείρισης δανείων «Bain Capital Credit» το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επωνυμία «Amoeba» αξίας μαζί με τους τόκους 1,9 δισ. ευρώ με τίμημα 432 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 21% της αξίας του. Το χαρτοφυλάκιο που διατέθηκε προς πώληση στο ξένο fund αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια περίπου 180 επιχειρήσεων (αρκετές από αυτές πτωχευμένες) με εμπράγματες εξασφαλίσεις (1.737 καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κατοικίες κλπ). Τα έσοδα που πρόκειται να προκύψουν για το fund που απέκτησε το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να προέλθουν κυρίως από τον πλειστηριασμό των 1.737 ακινήτων που αποτελούσαν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανειοληπτών.

- Η Eurobank πούλησε το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων (χωρίς εξασφαλίσεις) «Ecipse» αξίας μαζί με τους τόκους 2,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία «lntrum» προς 45 εκατ. ευρώ.

- Η Alpha Bank πούλησε το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων «Venus» (χωρίς εξασφαλίσεις) αξίας 3,7 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους προς 90 εκατ. ευρώ στον νορβηγικό όμιλο «Β2Holding». Το κέρδος για την τράπεζα, εάν υπολογίσει κανείς το χαρτοφυλάκιο στην αρχική του αξία (χωρίς τους τόκους) που ήταν 2 δισ. ευρώ, αποτιμάται σε ποσοστό 4,5%.

- Η Εθνική Τράπεζα έκανε «τζακ ποτ» πουλώντας με κέρδος 5,5% χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία «Earth» για το οποίο έλαβε προσφορά 110 εκατ. ευρώ από αμερικανοσουηδική κοινοπραξία. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ήταν χωρίς εξασφαλίσεις και περιλάμβανε 300.000 δάνεια (καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες) σε 200.000 δανειολήπτες.

Νέα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων προς εκποίηση

Εντός του 2018 η Εθνική Τράπεζα έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (με εξασφαλίσεις) τα οποία υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων (τουριστικές επιχειρήσεις κλπ)

Η Alpha Bank πρόκειται να πουλήσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις αξίας 800 εκατ. ευρώ με την επωνυμία «Jupiter».

Επίσης, χθες η Eurobank ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση επενδυτών ότι το β' εξάμηνο του 2018 θα διαθέσει προς πώληση νέο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων (χωρίς εξασφαλίσεις) ύψους έως 1 δις ευρώ με την επωνυμία «Ecliplse».

Τέλος, η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2018 νέο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων με την επωνυμία «Arctos».

Πηγή: newpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα