Κορωνοϊός: Η Μόσχα ελπίζει να αρχίσει τη βιομηχανική παραγωγή εμβολίων τον Σεπτέμβριο

Η Ρωσία ελπίζει να αρχίσει τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.

Δύο εμβόλια που σχεδίασαν ερευνητές ρωσικών κρατικών κέντρων «είναι σήμερα τα πιο πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η κ. Γκολίκοβα, κατά τη διάρκεια συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την πανδημία COVID-19.

Το πρώτο αναπτύσσεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κέντρο επιδημιολογικών και

μικροβιολογικών Ερευνών Nikolay Gamaleya. Δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους, σύμφωνα με την κ. Γκολίκοβα.

«Η έναρξη της βιομηχανικής του παραγωγής προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2020» έπειτα από μια πιστοποίηση και επιπλέον κλινικές δοκιμές σε 1.600 ανθρώπους, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος.

Το δεύτερο εμβόλιο σχεδιάστηκε στο κρατικό Κέντρο Ερευνών Vektor (στη Σιβηρία) και αποτελεί αντικείμενο κλινικών δοκιμών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο πριν από μια πιστοποίηση τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την κ. Γκολίκοβα. Οι πρώτες δόσεις μπορεί να παραχθούν τον Οκτώβριο του 2020, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι υπάρχουν σήμερα «πολύ περισσότερα» ρωσικά εμβόλια που αναπτύσσονται, αλλά υπογράμμισε ότι η βεβαιότητα για τη δραστικότητά τους πρέπει να είναι «απόλυτη» πριν προχωρήσουν οι αρχές στους εμβολιασμούς.

Η Ρωσία, στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τον αριθμό των κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία, δήλωσε από τον Απρίλιο τη βούλησή της να είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες, ίσως η πρώτη, που θα αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του ιού.

Δυτικοί ερευνητές εξέφρασαν ωστόσο την ανησυχία τους απέναντι στην ταχύτητα της ανάπτυξης των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας ότι οι Ρώσοι ειδικοί μπορεί να παραλείψουν ορισμένα στάδια για να επιταχύνουν το έργο τους υπό την πίεση των αρχών.

Σήμερα, η Ρωσία καταγράφει επίσημα 828.990 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 13.673 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα