Κορωνοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην εμπόλεμη Λιβύη

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη, όπου χρόνια πολέμου και χάους έχουν φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχουν και οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύρραξη, ενημέρωσε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, γιατροί δήλωσαν ότι ο ασθενής έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα

Τρίπολη.

Τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες υγείας.

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση, πολιορκεί την πρωτεύουσα, προσπαθεί να την κυριεύσει από τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε τα μέρη να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν: χθες καταγράφηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με τη χρήση βαρέων πυροβόλων και μάχες εκ του συστάδην.

«Το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης ήδη προτού εμφανιστεί ο κορονοϊός», επισήμανε η Ελίζαμπεθ Χοφ, επικεφαλής της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) στη Λιβύη.

Ο εξοπλισμός για να γίνονται εξετάσεις σπανίζει, ελάχιστα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι διαθέσιμα, ενώ λιγοστό είναι επίσης το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στην επαρχία, πρόσθεσε η Χοφ.

«Υπάρχει εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «αλλά δεν έχει διατεθεί ακόμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του», στηλίτευσε η επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΫ.

Ο αποκλεισμός λιμένων όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή πετρελαίου από παραστρατιωτικούς φυλών προσκείμενων στον ΛΕΣ στην ανατολική Λιβύη έχει στερέψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης στην Τρίπολη, που χρηματοδοτεί τους κρατικούς θεσμούς και εγγυάται τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών σε όλη τη χώρα.

Μια γιατρός που εργάζεται σε κέντρο υγείας στην Τρίπολη σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πληρώθηκε τελευταία φορά κάποια στιγμή πέρυσι.

Η παράλληλη κεντρική τράπεζα, στη Βεγγάζη, που έχει ιδρυθεί από την κυβέρνηση η οποία συνδέεται με τον στρατάρχη Χάφταρ, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι κατέβαλε μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς στην ανατολική Λιβύη, για πρώτη φορά εντός του 2020. Όμως γιατρός στην περιοχή αντέτεινε ότι δεν είδε να πιστώνεται κανένα ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στη Βεγγάζη αρνήθηκαν να εργαστούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους δίνονται επαρκής εξοπλισμός προστασίας, τόνισε γιατρός. Το πρόβλημα επιλύθηκε αργότερα, κατά πληροφορίες.

Στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι δυτικά της Τρίπολης που ελέγχουν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΣ, εταιρείες καθαρισμού έκαναν απολύμανση σε πάρκα και δημόσιους κήπους. Εθελοντές έκαναν διανομή χειρουργικών μασκών και γαντιών καθώς κάτοικοι έμπαιναν σε τράπεζες, όπου φρέσκα διαγράμματα έδειχναν στους ανθρώπους πού να στέκονται ώστε κάθε πελάτης να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον άλλο.

«Αν απλώ; μείνουμε άπρακτοι, αν δεν κάνουμε τίποτα περιμένοντας την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε ο Τάχερ Αλζαρούκ, 55χρονος εθελοντής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα