Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν ασκεί διπλωματία της ομηρίας

"Ως εργαλείο επίτευξης στόχων εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιεί η Άγκυρα την παράνομη κράτηση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη", αναφέρει για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αμαρυσία».

Την ίδια στιγμή, τονίζει πως πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη "διπλωματία της ομηρίας".

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές

σχέσεις ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει: «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με βάση την ουσία και όχι την εικόνα και την επικοινωνία. Διότι η εικόνα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και οι υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν είδαμε που οδήγησαν. Ο περιβόητος δίαυλος επικοινωνίας κατέρρευσε πριν καν λειτουργήσει. Τα επόμενα βήματα λοιπόν πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά με στιβαρή αποφασιστικότητα και βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει όλους τους πατριώτες εθνικιστές. Αυτό δεν είναι μόνον απαράδεκτο. Είναι και στρατηγικό πολιτικό λάθος. Αφενός, διχάζει τους Έλληνες την ώρα που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του έθνους. Αφετέρου, χαρίζει τον πατριωτισμό στα πολιτικά άκρα και στον τυφλό εθνικισμό τους» λέει ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική για «ακροδεξιά στροφή» που δέχεται από την κυβέρνηση η ΝΔ για τη στάση της.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισημαίνει ότι η χώρα «οφείλει να αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά, καθώς και να λειτουργεί προδραστικά. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα κινείται με μόνο γνώμονα το δικό της εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο των συμμαχιών που η ίδια έχει ήδη επιλέξει εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα γίνει πεδίο διαγκωνισμού αντιτιθέμενων ξένων συμφερόντων».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος λέει: «Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω ότι αυτοί που τότε ήταν κυριολεκτικά στα κάγκελα, σήμερα είναι όλοι θιασώτες της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι τι καρπούς αποφέρουν οι κινήσεις που έγιναν παλαιότερα αλλά ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σήμερα. Και σήμερα το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ως χώρα-κόμβος για το διεθνές εμπόριο, τις διεθνείς μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα