Κραυγή αγωνίας από δημάρχους της Θεσσαλονίκης για το φλοιοφάγο έντομο

Την αγωνία τους για την εξελισσόμενη καταστροφή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, από το φλοιοφάγο έντομο, εξέφρασαν δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, σε σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η σημερινή σύσκεψη έγινε προκειμένου οι δήμαρχοι να πάρουν τις αποφάσεις τους για το πώς θα κινηθούν.

«Καλέσαμε τους δημάρχους γιατί τα δάση βρίσκονται μέσα

στα διοικητικά όρια των δήμων τους. Όχι μόνο φοβάμαι αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αν δεν υπάρχει άμεση αντίδραση και αντιμετώπιση του φαινομένου όπως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις. Αν δεν κάνουμε παρεμβάσεις άμεσες, αν δεν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα άτομα, περισσότερους υλοτόμους, περισσότερα μέσα να κοπούν και να απομακρυνθούν τα καμένα πεύκα και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μια διαδικασία φύτευσης άλλων ειδών δέντρων έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικά σε τέτοια φαινόμενα – οι ειδικοί θα τα πουν αυτά εγώ δεν είμαι ειδικός. Εμείς σαν δήμαρχοι οφείλουμε να συνεδριάσουμε, οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποφασίσουμε αν θα πρέπει να ζητηθούν ή όχι», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε λόγο για ολιγωρία των αρμόδιων σε ό,τι αφορά την προσβολή των πεύκων του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από το φλοιοφάγο έντομο.

Όπως είπε παρά τις σχετικές επισημάνσεις του Δήμου για το θέμα πριν από αρκετούς μήνες και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν υπήρχε δυστυχώς η σωστή ανταπόκριση ενώ η δασική υπηρεσία απαντούσε ότι δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, αυτή τη στιγμή, οι διαδικασίες υλοτόμησης των δέντρων που έχουν καταστραφεί δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ούτε κόβονται και τα γειτονικά δέντρα που έχουν προσβληθεί και εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τέλος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και πλημμυρών και ζήτησε την έρευνα του θέματος από τη δικαιοσύνη σε βάθος.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι θα κάνει αναφορά για κάθε δασική έκταση που είναι στα όρια του δήμου, σημειώνοντας πως δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε τώρα.

«Θα κάνω αναφορά συγκεκριμένη για το καθένα βέβαια αυτό δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε τώρα έχει χρόνια αλλά δεν ξέραμε από τι είναι. Κυρίως στα αλσύλια του δήμου που είναι κοντά σε χωριά και στον Άγιο Τρύφωνα της Θέρμης και στην Τούμπα, και πάνω από το Μονοπήγαδο εκεί έχουμε πιο εκτεταμένη ζημιά και πάνω από τα Βασιλικά στον Αη Γιάννη έχουμε μια συστάδα αρκετά μεγάλη όλα τα δέντρα είναι μετρημένα είναι 256 δέντρα σε όλα τα αλσύλια του δήμου Θέρμης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως δήλωσε οι ανάγκες στο δήμο Θέρμης είναι λιγότερες και μεμονωμένες αλλά είναι σε πολύ δύσκολες περιοχές καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι.

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπως τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής, Ηλίας Ζιακούλης. Όπως είπε ειδικά σε όλο το δημοτικό δάσος και όχι το δημόσιο το οποίο ήταν και αναδασωτέο υπάρχει φοβερό πρόβλημα.

«Έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις και προς το δασαρχείο και προς το υπουργείο και προς την αποκεντρωμένη. Εκείνο, όμως που έχω να τονίσω και θέλω να το καταγγείλω είναι ότι υπάρχει μια μαύρη σελίδα, μια απαξίωση, υπάρχει μια έλλειψη συντονισμού από όλους τους φορείς.

Το μόνο που ξέρουν να ζητούν είναι χαρτιά. Χαρτιά, χαρτιά, στείλτε μας το ιδιοκτησιακό, στείλτε μας τους χάρτες στείλτε μας το ένα στείλτε μας το άλλο, τα στέλνουμε όταν τα στέλνουμε κάτι άλλο καινούριο προκύπτει», σημείωσε ο κ. Ζιακούλης.

«Το θέμα είναι ότι το δάσος μας κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρο. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα και αρκετά τα δέντρα. Μου ζητήσαν να κάνω ακόμη και καταμέτρηση των δέντρων κάτι που είναι φυσικά αδύνατο. Εκείνο που έπρεπε να γίνει άμεσα ήταν να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των πρώτων που είναι προσβλεβλημένων και μετά από εκεί και πέρα με τη σειρά ένα ένα να τα δούμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Γιώργος Μπαμπαράτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει ξεκινήσει ο δήμος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ξεκινήσαμε και από σήμερα κόβουμε τα δέντρα με πρωτοβουλία δική μας και με ανάθεση σε εργολάβο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των εκτάσεων», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, τόνισε ότι προσβολή από το έντομο στα όρια του δήμου, είναι μέσα στα δύο στρατόπεδα, Παύλου Μελά, Καρατάσιου, σε μικρή βέβαια έκταση, στο δασύλλιο Μετεώρων – Πολίχνης, στην Ευκαρπία δίπλα στα μεγάλα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 σε μια αναδασωτέα περιοχή.

«Είναι μέχρι τώρα ελεγχόμενη η κατάσταση. Εμείς με δικά μας μέσα προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε και βοήθεια και από το δασαρχείο και από πιο έμπειρους να μας πουν τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε μας είναι μικρή έκταση, μεμονωμένα περιστατικά, μικρά δασύλλια στον αστικό ιστό. Είναι πιο εύκολα για μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα