Κραυγή αγωνίας από τους λειτουργούς γραφείων κηδειών – "Η Πολιτεία κωφεύει"

Κραυγή αγωνίας κι αγανάκτηση, για το γεγονός ότι η Πολιτεία κωφεύει στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος των γραφείων κηδειών, εξέφρασε η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στο Βόλο.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Νίκος Αγγελέτος, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε. Θεσσαλίας Θωμάς Κωνσταντέλος, ο αντιπρόεδρος Μαγνησίας Σάββας Μαυρογέννης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Βασίλης Νιζάμης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Νίκος Αγγελέτος, δεν έκρυψε

την δυσαρέσκειά του, για την αδιαφορία από πλευράς της Πολιτείας κι ανέφερε ότι «με τον Γεν. Γραμματέα της Ένωση Μιχάλη Παναγιώτου και τον κ. Νιζάμη μεταβήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Πουλάκη, του παραδώσαμε ένα πολυσέλιδο κείμενο, που επιμελήθηκε ο νομικός μας και στο οποίο καταγράφαμε την υπάρχουσα κατάσταση, τις ισχύουσες διατάξεις, τα νομοθετήματα που έπρεπε να προωθηθούν προς ψήφιση, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και αφορούν τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων τελετών, της χρήσης ψυκτικών θαλάμων, της χρήσης νεκροφόρων, για την αποτέφρωση και για την ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κηδείας.Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο κάναμε καταγραφή του τι ισχύει αντίστοιχα στην Κύπρο, την Ιταλία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, κ.λ.π., ζητώντας να ληφθούν υπόψιν τα νομοθετήματα και οι εξελίξεις στις χώρες αυτές, ώστε να αποτελέσουν τον οδηγό για την ανάλογη διαμόρφωση της νομοθεσίας και στη δική μας χώρα.

Πέρασαν, ωστόσο, από τότε τρία ολόκληρα και χρόνια και παρόλες τις προσπάθειές μας για να υπάρξει ενασχόληση της Κυβέρνησης και με τα ζητήματα των Γραφείων Τελετών και τις υποσχέσεις που μας έδωσαν απλόχερα, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Είναι σίγουρο ότι στα χρόνια που πέρασαν είχαν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν, ωστόσο κι εμείς δικαιούμαστε της ανάλογης προσοχής».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, σημείωσε ότι από την ανεξαρτησία της Ελλάδος πέρασαν 190 χρόνια και στο διάστημα αυτό οι εκάστοτε κυβερνώντες έθεσαν, κατ’ ουσίαν, σε εφαρμογή μόλις μία Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένα την με αριθμό Α1β/2706/28.3.1983 «Περί Ιδρύσεως και Λειτουργίας Γραφείων Τελετών …» Υγειονομική Διάταξη, γεγονός που αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υποβάθμιση που επιφυλάχθηκε στον κλάδο μας.

«Με τις Υπουργικές Αποφάσεις συνήθως τίθενται δευτερεύοντες κανόνες δικαίου.Επομένως, για τα γραφεία τελετών εκδόθηκε ένας δευτερεύων κανόνας δικαίου και μάλιστα εντελώς άσχετος, διότι η υγειονομική διάταξη αφορά την δημόσια υγεία και στην περίπτωσή μας από την δραστηριότητα των γραφείων τελετών δεν τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ώστε να υπάρξει η ανάγκη να προστατευθεί με κανόνα δικαίου.

Άλλωστε, εάν έκρινε η Πολιτεία ότι κάποιου η υγεία θα κινδύνευε, τότε επειδή αυτή θα ήταν του λειτουργού γραφείων τελετών και των υπαλλήλων του, θα έπρεπε να νομοθετήσει για την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας, ώστε να προστατέψει την δική τους υγεία από μεταδοτικά νοσήματα, που θα μπορούσαν να περάσουν από τον θανόντα σε αυτούς που θα επιμεληθούν την τελευταία του φροντίδα.

Όμως νομοθέτημα με τέτοια στόχευση δεν υπήρξε ποτέ και με τις δικές μας προτάσεις ζητήσαμε να ιδρυθεί Σχολή Επαγγελμάτων Κηδείας ακριβώς για να ενημερωθούν πλήρως και σε βάρος οι λειτουργοί και γι’ αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα της προστασίας της υγείας τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι λειτουργοί γραφείων κηδειών, δεν αποκλείουν ακόμη και κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βασίλης Νιζάμης, τόνισε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν νομοθετήσει εδώ και χρόνια για αυτό το λειτούργημα, προσθέτοντας ότι η Ένωση Λειτουργών αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Λειτουργών Γραφείων Κηδειών FIAT-IFTA.

Όπως ανέφερε «Το εγχειρίδιο που παρουσιάσαμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό με στοιχεία από τα ταφικά έθιμα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να διδαχθεί στην Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία.

Στην Ελλάδα, αντί να νομοθετήσει η Πολιτεία για αυτούς τους επαγγελματίες, έρχονται οι επαγγελματίες ως πολίτες να βάλουν κανόνες δικαίου. Έχουν προσπεράσει την αδιαφορία του Κράτους κι έχουν γίνει αρωγοί. Παρουσιάσαμε στο Υπουργείο, κείμενο 100 και πλέον σελίδων κι έχουμε καταθέσει σχέδιο Νόμου και προτάσεις. Ακόμη και πως θα δίνονται και τη μορφή θα έχουν οι βεβαιώσεις σπουδών έχουμε ετοιμάσει. Πέρασαν τρία χρόνια και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Το νομοθέτημα που βρίσκεται σε ισχύ έχει πολλά κενά. Πέραν από τη φορολογική νομοθεσία ας ασχοληθούμε και με τους κανόνες λειτουργίας των λειτουργών γραφείων κηδειών, που προσφέρουν κοινωνικό έργο.

Δεν μπορεί το Κράτος να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας που δεν κάνουμε τίποτα. Οι πολίτες καλούν την Πολιτεία να νομοθετήσει. Ζητούμε να υπάρξει ανάλογη προσοχή. Αν συνεχιστεί η αδιαφορία αυτή από πλευράς της Πολιτείας, τα μέλη του κλάδου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα αποφασιστούν από την Γενική Συνέλευση».

Ο κ. Νιζάμης, αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν της νομοθεσίας για διάφορα ζητήματα, όπως ψυκτικοί θάλαμοι, νεκροφόρες, φέρετρα, κ.α. Μάλιστα για το θέμα των νεκροφόρων η Ένωση Λειτουργών, προσέφυγε στο ΣτΕ.

Σχολιάζοντας μάλιστα και το ζήτημα της αποτέφρωσης διερωτήθηκε «Γιατί θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί με αυτό το θέμα τη στιγμή που είναι καταχρεωμένη; Αν υπάρξει ιδιώτης γιατί να το απαγορεύσουμε; Για όλα αυτά, από το Υπουργείο μας λένε ότι είναι πολύ ενδιαφέρονται και θα σας απαντήσουμε σύντομα κι απάντηση δεν έχουμε πάρει».

Keywords
Τυχαία Θέματα