Κρήτη: Άνθρωποι καλούν μόνο για να πουν ένα "γεια" στις γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο πολλοί είναι εκείνοι που καλούν τις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Ηρακλείου μόνο και μόνο για να ακούσω μία φωνή έστω και από την άλλη γραμμή της τηλεφωνικής γραμμής.

Όπως τονίζει στο cretapost η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, «υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, που ζουν μόνοι, που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον ή που λόγω της απαγόρευσης δεν μπορούν να βρεθούν με κοντινά τους άτομα και το μόνο που ζητούν είναι να ακούσουν κάποιον που θα τους δώσει δύναμη και κουράγιο»

Τα τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά ο Δήμος

Ηρακλείου και οι εν λόγω υποστηρικτητικές γραμμές, είναι δεκάδες.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη οι συμπολίτες μας ζητάνε κυρίως παρέα, να επικοινωνήσουν με κάποιον και να μπορέσουν να διαχειριστούν το άγχος τους.

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 στα τηλέφωνα: 2813-409990

«Οι ψυχολόγοι του Δήμου συνομιλούν καθημερινά και παρέχουν συμβουλές στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των δημοτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ΑμεΑ, άτομα με χρόνιες παθήσεις), με στόχο ουδείς να νιώθει μόνος ή αβοήθητος, σε αυτήν την δύσκολη περίσταση», τονίζει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου.

Σημαντικός και ο ρόλος της γραμμής βοήθειας ευπαθών ομάδων

Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η γραμμή βοήθειας των ευπαθών ομάδων του Δήμου .

Άτομα που είτε λόγω ηλικίας είτε κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν μπορούν να καλέσουν στο 2813 -409999 και οι υπάλληλοι του Δήμου θα τους εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη συνήθως τους καλούν για την αγορά των φαρμάκων τους καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Η γραμμή θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ώστε οι δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να καλούν και να καταθέτουν τα αιτήματά τους, για ζητήματα όπως αγορά φαρμάκων, προμηθειών, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ. και εν συνεχεία, οι υπηρεσίες του Δήμου να τα αξιολογούν και να τα ικανοποιούν, στο μέτρο του εφικτού.

Αιτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό: https://www.heraklion.gr/request.html?wf_route_id=762»

Συγκινητική η ανταπόκριση των εθελοντών

Υπάλληλοι του Δήμου έχουν μετακινηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν ,ωστόσο σύμφωνα με την αντιδήμαρχο είναι συγκινητική ο εθελοντισμός των Ηρακλειωτών.

«Καθημερινά δεχόμαστε τηλέφωνα από ανθρώπους που θέλουν εθελοντικά να βοηθήσουν και να συνδράμουν στο έργο του Δήμου. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστούμε την βοήθεια τους. Όλοι οι εθελοντές έχουν καταγραφεί σε περίπτωση που τους χρειαστούμε».

Τι γίνεται με τους αστέγους

Στο κέντρο φιλοξενίας αστέγων του Δήμου δεν υπάρχουν άνθρωποι που να χρειάζονται στέγη καθώς και οι 63 καταγεγραμμένοι στο Ηράκλειο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία»

Για τους 40 μάλιστα έχουν ήδη βρεθεί ήδη σπίτια ενώ αναζητείται στέγη για τους 23.

Στόχος του Δήμου είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή εκείνων που για δικούς τους προσωπικούς λόγους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δομές του Δήμου και τα προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταθούν και ζουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Στόχος είναι να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο και να έχουν την απαραίτητη στήριξη τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο του κοινωνικού συνόλου.

Υπηρεσίες ημέρας

Το κέντρο φιλοξενίας σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου παραμένει ανοιχτό τις πρωινές ώρες προκειμένου όσοι το επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ημέρας.

Δηλαδή να πλύνουν ρούχα ή ακόμα και να κάνουν μπάνιο.

Περίοδοι κρίσης και ενδοοικογενειακή βία

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.ΟΙ.Π.Ι.Φ.) αποστέλλει το παρακάτω μήνυμα για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε περιόδους κρίσης.

«Σε περιόδους κρίσης είναι πιθανόν να διογκωθούν τα περιστατικά έμφυλης βίας. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όταν οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι, σε μια κακοποιητική σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Το μήνυμα για τις γυναίκες αυτές είναι ένα:

Ακόμα κι αν είσαι περιορισμένη, δεν απαγορεύεται να ζητήσεις βοήθεια.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παραμένει ανοιχτή, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και τις δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, βρείτε στην ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Πηγή: cretapost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα