Κυρ. Μητσοτάκης: Θα θεσπίσουμε υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ως χώρα το τραίνο της 4ης Ψηφιακής – Βιομηχανικής Επανάστασης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την περιφερειακή ανάπτυξη», την οποία διοργάνωσε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

«Η ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού

υποχρεώνει την Ευρώπη, αλλά ειδικά την Ελλάδα, σε μια απόλυτη επαναξιολόγηση των κεντρικών προτεραιοτήτων, διότι δεν έχουμε ως χώρα καμία πολυτέλεια να χάσουμε το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Ψηφιακής Επανάστασης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ότι ως χώρα ξεκινούμε από χαμηλή βάση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που αυξάνει τις ευθύνες του κόμματος του όταν θα γίνει κυβέρνηση. Όπως είπε βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία μίας οριζόντιας πλατφόρμας η οποία ια καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια.

Παράλληλα τόνισε πως σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα θεσπιστεί ένας υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ που θα χει ψηφιακή ατζέντα όλο τον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Αν δεν γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργού θα αποτύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την ανάπτυξη των δικτύων σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς όπως είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα, την εισαγωγή του προγραμματισμού στα σχολεία, των επανεκπαίδευση αποφοίτων που έχουν τεχνολογική υποδομή στον προγραμματισμό και αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι αλλά και τη στήριξη startups επιχειρήσεων.

«Με την βοήθεια των πολιτών εμείς ως επόμενη κυβέρνηση θα έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα το περιφερειακό ψηφιακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση καινούργιων ψηφιακών πολιτικών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ημερίδα άνοιξε η Μαρία Σπυράκη η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 27η στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες ψηφιακής οικονομίας με τελευταία χώρα τη Ρουμανία.

«Έχει σημασία να συνδέουμε την πολιτική με δράσεις και ουσία», τόνισε.

Από την πλευρά της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, ότι ως κόμμα αντιμετωπίσαμε τη δημιουργία αρμόδιου υπουργείου για την ψηφιακή πολιτική με υπερκομματική διάθεση και όχι ασκώντας αντιπολίτευση.

Ωστόσο όπως είπε μετά από δύο χρόνια η ψηφιακή στρατηγική δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την κ. Ασημακοπούλου η ΝΔ θα δημιουργήσει μια ψηφιακή ομάδα Δ η οποία θα ασχολείται με το δίκτυο, με τα δεδομένα και με τις ψηφιακές δυνατότητες των Ελλήνων.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος, Mariya Gabriel, τόνισε πως ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία ψηφιακών κόμβων σε κάθε ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η κ. Gabriel σημείωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κόμβων το οποίο θα επικοινωνεί, καθώς σήμερα οι κόμβοι που υπάρχουν δεν έχουν την παραμικρή σχέση ο ένας με τον άλλο.

Όπως είπε η Ευρώπη δεν είναι τέλεια υστερεί σε διάφορους τομείς, ωστόσο κατορθώθηκε να ευοδωθεί πρόταση για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό περίπου 9 δις ευρώ.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν ακόμα οι βουλευτές της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα