Λ. Κυρίζογλου: Με ευθύνη Τσίπρα απούσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή τα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για περιφρόνηση προς τον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού όπως σημείωσε

" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, στη συζήτηση, δεν συμπεριλήφθηκε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση" και πρόσθεσε: "Η επιτροπή την οποία συγκρότησε με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας, δεν χωρούσε, δεν προέβλεψε, δεν ήθελε να συμπεριλάβει εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των 325 δήμων της χώρας".

Ακόμη τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε και έχει προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε ό,τι αφορά την ίδια όπως για παράδειγμα περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη και αυτοτελή.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, αναλογικό ώστε να εκφράζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι, ωστόσο να υπάρχει και κυβερνησιμότητα. Τόνισε δε πως δεν θα ρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί πριν τιε εκλογές σε ο,τι αφορά το εκλογικό σύστημα.

Σε ο,τι αφόρα το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ο κ. Κυρίζογλου έκανε λόγο για καθολικό αίτημα και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός πως εν έτει 2018 και με την τεχνολογία που υπάρχει να μην μπορεί να καταστεί εφικτό.

Έκανε μάλιστα λόγο για " προφάσεις εν αμαρτίαις " από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα αυτό και την κάλεσε να δώσει λύση στο ζήτημα.

Μάλιστα ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως οι Έλληνες του Εξωτερικού θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάθε εκλογική διαδικασία (Αυτοδιοικητικές και Βουλευτικές εκλογές).

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε και στο θέμα της σχολικής στέγης υπογραμμίζοντας πως πάρα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνολικό επίπεδο.

Ακόμη, αναφερόμενος στη μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί άγριες περικοπές, τις μεγαλύτερες από κάθε άλλον φορέα της γενικής κυβέρνησης και ζήτησε να σταματήσουν οι περικοπές και να αποδοθούν οι πόροι.

Σίμος Δανιηλίδης: Στη Συνταγματική Αναθεώρηση να συμπεριληφθούν οι πρόνοιες που θα κατοχυρώνουν τον Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό της Τ.Α.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υπογράμμισε την ανάγκη η Συνταγματική Αναθεώρηση να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις πρόνοιες οι οποίες θα διασφαλίζουν στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

"Έχουμε μείνει η τελευταία χώρα της Ευρώπης στα θέματα της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης και αντί να οδεύουμε προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, πόρων και διαδικασιών, στη δική μας χώρα ισχυροποιείται ο κρατισμός".

Ακόμα επανέλαβε το αίτημα για φορολογική αποκέντρωση χωρίς επιβάρυνση του πολίτη καθώς και τη μεταφορά σημαντικών διαδικασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από θέματα που έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Για το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ σημείωσε πως αν ήταν εφικτό να κατοχυρωθεί μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης ένα σύστημα λειτουργικό αποτελεσματικό, δημοκρατικό, αναλογικό, καλό θα ήταν να συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα