Λ. Μενδώνη: Η Αττικό Μετρό καταθέτει σήμερα στο ΚΑΣ τον φάκελο για τον σταθμό Βενιζέλου (VIDEO)

Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο του Μετρό υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως είπε η υπουργός σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης, σήμερα η Αττικό Μετρό αναμένεται να καταθέσει τον φάκελο με τη σχετική μελέτη για την απόσπαση

των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Υπογράμμισε επίσης πως στόχος είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να εισαχθούν οι φάκελοι, μετά τον σχετικό έλεγχο, στο ΚΑΣ ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε πως ομόφωνα οι φορείς της πόλης, εξέδωσαν ένα ψήφισμα με αίτημα "την μόνη πια δυνατή λύση για την υπόθεση Βενιζέλου".

"Η απόσπαση των αρχαιοτήτων,η συνέχιση των έργων και η επανατοποθέτησή τους,είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε μετρό σε 2,5 χρόνια", σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τους συναρμόδιους φορείς να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών τονίζοντας πως "η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο".

"Προτεραιότητα η Αμφίπολη - Την Τρίτη στο ΚΑΣ η μελέτη για τον περίβολο του μνημείου"

Σε ερώτηση σχετικά με το μνημείο της Αμφίπολης, η κα Μενδώνη είπε πως το τελευταίο διαστημα με την παρούσα κυβέρνηση άρχισαν εργασίες που έπρεπε να γίνουν πριν τέσσερα χρόνια, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για "τέσσερα χρόνια που πήγαν χαμενα", όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στο ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου του μνημείου.

"Σήμερα έχουμε δώσει τη σημασία και την προτεραιότητα που αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική,Αλλά και σε ένα μνημείο που είμαι σίγουρη πως θα αποδειχθεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την ανάπτυξη των Σερρών", ανέφερε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.

"Έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές στη διάρκεια των πέντε μηνών με την ηγεσία του υπουργείου, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα προηγούμενα χρόνια μείναμε αρκετά πίσω, αλλά πλέον οι ρυθμοί είναι ανεβασμένοι. Έτσι βλέπουμε μνημεία του τόπου μας να αναβιώνουν" ανέφερε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ακόμα, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όπως είπε, "θα διατεθούν για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη ιστορικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Έτσι θα μπορέσει η περιοχή και τα επόμενα χρόνια να έχει σημαντική θέση και στον πολιτισμό".

Για το μνημείο της Αμφίπολης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως " η Αμφίπολη είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια αισθανόμασταν μοναξιά γι αυτό το κομμάτι" και πρόσθεσε πως "έχουμε εξασφαλίσει πόρους ως Περιφέρεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ,για να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο".

Keywords
Τυχαία Θέματα