Λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη

Με τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου να λιτανεύονται στους ώμους τεσσάρων Αφρικανών καθολικών χριστιανών αιτούντων άσυλο από την ΕΕ, που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι εκδηλώσεις προς τιμήν του παγκόσμια γνωστού Αγίου Βαλεντίνου.

Όπως είναι πλέον γνωστό, λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη Αγίου των ερωτευμένων όλου του κόσμου, βρίσκονται από το 1908 στην εκκλησία των Καθολικών της Μυτιλήνης, εξ ου και ο ύμνος της Καθολικής Εκκλησίας τον αναφέρει ως «της Μυτιλήνης καύχημα».

Αυτή η σχέση του Αγίου προστάτη των ερωτευμένων με τη Μυτιλήνη, από της ανακαίνισης του ναού πριν από πέντε χρόνια, αποτελούν αφορμή για σειρά εκδηλώσεων.

Το απόγευμα και υππό πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έγινε η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους της Μυτιλήνης. Σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από τους ντόπιους καθολικούς και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί της Μυτιλήνης, αλλά και αιτούντες άσυλο κυρίως από Αφρικανικές χώρες, καθολικοί στο θρήσκευμα, που διαμένουν στους καταυλισμούς στο νησί.

«Στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες αλλά και στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του νησιού» αναφέρθηκε ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος παντός Αιγαίου κ. Νικόλαος που χοροστάτησε της θείας λειτουργίας.

«Εδώ σ' αυτήν την πόλη περπάτησαν πιασμένοι χέρι-χέρι ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριότατος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ήταν ένα περπάτημα ανάμεσα στη δυστυχία, όχι τυπική αλλά ουσιαστική. Από τότε συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε οι αδελφοί μας οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βαδίζουν εν μέσω της σημερινής ερήμου με την ελπίδα να φθάσουν σε κάποια γη της επαγγελίας που ονειρεύονται» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ακόμα με νόημα πως «το νησί αυτό είναι τώρα το σύμβολο της ανθρωπιάς και της αγάπης, επειδή όμως αυτό δεν είναι εύκολο να διαιωνίζεται, δικαιολογημένα έχει κουραστεί, αλλά δεν παύει να παραμένει υπόδειγμα σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Νικόλαος κάλεσε «το νησί αυτό, με τόσα δείγματα ανθρωπιάς, να μην επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν συνάνθρωποί μας που να ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη κάποιον άνθρωποι. Εδώ όλοι οι κάτοικοι είναι αληθινοί άνθρωποι και έτσι πρέπει να παραμείνουν παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα