Λονδίνο: Στο φως επιστολή του δράστη - Είχε ζητήσει βοήθεια για "αποριζοσπαστικοποίηση"

Μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, από την οποία σκοτώθηκαν ο ίδιος και δύο πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, παρουσίασε σήμερα το δελτίο ειδήσεων του ITV, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε

(κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος κι αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής, γι' αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι, ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ο 28χρονος ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δε γνωρίζει τι απέγινε αφότου αποφυλακίστηκε. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση. Συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Στο σημείο της επίθεσης ο Τζόνσον

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επισκέφθηκε σήμερα το σημείο της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης.

Συνοδευόμενος από την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, επιθεώρησε την περιοχή αργά το πρωί, μαζί με την αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, και τον αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Ντάισον.

«Είναι λάθος να επιτρέπουμε σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να βγαίνουν πρόωρα από τη φυλακή και είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια και να επιβάλλουμε τις κατάλληλες ποινές στους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά στους τρομοκράτες» είπε ο Τζόνσον προτού προεδρεύσει της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης, Cobra.

Απαντώντας στις επικρίσεις, το Συμβούλιο που αποφασίζει την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι δεν ενεπλάκη στην αποφυλάκιση του επιτιθέμενου, «ο οποίος φαίνεται να αφέθηκε ελεύθερος αυτόματα υπό όρους (όπως προβλέπει ο νόμος) χωρίς (η υπόθεση) να αναφερθεί ποτέ στο Συμβούλιο».

Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το σημείο της επίθεσης, είπε: πως «η πρακτική της αυτόματης, πρόωρης αποφυλάκισης όπου μειώνεται η ποινή στο μισό και αποφυλακίζονται σοβαροί, βίαιοι εγκληματίες πρόωρα απλώς δεν λειτουργεί, και υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά στοιχεία για το πώς αυτό δεν λειτουργεί, φοβάμαι, με αυτή την υπόθεση».

Στο μεταξύ η βασίλισσα Ελισάβετ Β' σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι «σκέψεις, οι προσευχές και η συμπαράστασή της είναι με όλους εκείνους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα» και έπλεξε το εγκώμιο των «γενναίων ανθρώπων που έβαλαν την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσουν και να προστατεύσουν άλλους ανθρώπους με αυταπάρνηση».

Πηγές: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα