Λύση στην κυβερνησιμότητα των δήμων ζητά η ΠΕΔ-ΚΜ - Σε 231 από τους 332 η παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία

Tο πρόβλημα κυβερνησιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της χώρας, επισήμανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης νεοεκλεγέντων αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Κυρίζογλου, σε 231 δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Μάλιστα σύμφωνα

με τον κ. Κυρίζογλου, σε 69 δήμους εξ αυτών η παράταξη η οποία εξέλεξε τον Δήμαρχο ήταν δεύτερη σε δύναμη το α’ γύρο. Μόνον 101 δήμαρχοι εξελέγησαν τον α’ γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε μία μάλιστα περίπτωση εξ’ αυτών (δήμος Ορεστιάδας), η παράταξη του δημάρχου μολονότι έλαβε ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 50% στον α’ γύρος δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ο "Κλεισθένης", αντί να λύσει, δημιούργησε προβλήματα στην διοίκηση και τη λειτουργία 232 δήμων», τόνισε ο Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Σε 231 δήμους ο δήμαρχος εκλέχτηκε στον β΄ γύρο και μάλιστα σε 69 από τους δήμους αυτούς εκλέχτηκε ο δεύτερος σε εκλογική δύναμη υποψήφιος δήμαρχος, τις περισσότερες φορές με ισχνή αριθμητική συμμετοχή συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ενδεχομένως σε κάποιους από τους 231 δήμους να μπορέσει ο δήμαρχος να συγκροτήσει σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων με σύνθεση των δημοτικών προγραμμάτων τους, η οποία να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε την νέα κυβέρνηση να δώσει λύσει, τονίζοντας ότι εάν ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων δεν το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει.

«Εάν το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων δεν το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει ποιά πολιτική νομιμοποίηση και ποιά πολιτική εντολή είναι ισχυρότερη, του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που δεν είναι τιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός τριφασικού θεσμικού συνοθυλεύματος, το οποίο, χάριν προπαγάνδας, ονομάσθηκε απλή αναλογική ενώ δεν είναι. Θα ήταν απλή αναλογική αν όλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος εκλέγονταν σε ένα γύρο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ακόμα ότι σε πολλούς δήμους σχηματίζεται στο δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφία από αντιπολιτευόμενες στον δήμαρχο δημοτικές παρατάξεις, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν συμφωνήσει να μην εγκρίνουν τις εισηγήσεις της νέας Δημοτικής αρχής και να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές.

«Σε πολλούς δήμους σχηματίζεται στο δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφία από αντιπολιτευόμενες στον δήμαρχο δημοτικές παρατάξεις. Έχουν δε αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν συμφωνήσει να μην εγκρίνουν τις εισηγήσεις της νέας Δημοτικής αρχής και να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές. Π.χ. στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και το τεχνικό πρόγραμμά του, που αποτελούν βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα», τόνισε.

Τέλος αναφερόμενος στα αποθεματικά, ο Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε πως δεν υφίσταται καμία υποχρέωσή των δήμων, για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων τους, μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

«Μέχρι 31 Αυγούστου δεν υφίσταται καμία υποχρέωσή μας για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων των δήμων μας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2860/1.7.2019 τ. Β’) του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη. Και αυτή η απόφαση και κάθε άλλη προηγούμενη είναι παράνομη, αντισυνταγματική και δεν γίνεται αποδεκτή ούτε τώρα ούτε μετά την 1.1.19, γιατί παραβιάζει το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο (άρθρο 102 του Συντάγματος) περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων», ανέφερε.

Την ενημερωτική συνάντηση των νεοεκλεγέντων αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στο πλαίσιο της συστηματικής, έγκαιρης και έγκυρης παροχής ενημέρωσης και πληροφόρησης του πολιτικού προσωπικού των Δήμων

Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι:

*Σύστημα Διακυβέρνησης(συγκρότηση – αρμοδιότητες οργάνων, ενδοδημοτική αποκέντρωση)

*Εποπτεία ΟΤΑ (Περιεχόμενο εποπτείας, υποχρεωτικός έλεγχος, αστική πειθαρχική Ευθύνη)

*Οικονομικά - Οικονομική Διοίκηση και διαχείριση των ΟΤΑ (Οικονομικά των ΟΤΑ - Κατάρτιση προϋπολογισμού – Διενέργεια Δαπανών - Όργανα & Διαδικασίες)

*Στρατηγικός και επιχειρησιακός προγραμματισμός

*Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πηγές Χρηματοδότησης

*Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

*Οργάνωση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα