Μακρόν: Η επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι "απόφαση απαίτησης"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, υποστήριξε την επιστροφή της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή της έπειτα από πέντε χρόνια διπλωματικής κρίσης δεν είναι μια "κίνηση ευγένειας" αλλά "μια απόφαση απαίτησης" προκειμένου η Ρωσία

"να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της και να εκπληρώνει τα καθήκοντά της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης".

"Υποστηρίζω πλήρως την επιλογή που έγινε, ώστε η Ρωσία να παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός είναι κοντά στον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και πως ο ίδιος συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του ανθρωπισμού", είπε ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την Ρωσία "θεμελιώδη ευρωπαϊκή χώρα".

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα υφίστατο η Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία αποχωρούσε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι θα υπήρχαν "οι πιο αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους".

"Εάν κάτι μας χωρίσει, αυτό θα είναι αποτυχία, θα υποφέρουμε, θα αποδυναμωθούμε" δήλωσε ο Μακρόν και προσέθεσε: "Ακούμε ότι γίνεται κριτική (στη Ρωσία), παρατηρήσεις και όλα αυτά δεν είναι αβάσιμα. Εάν όμως δεν κάναμε τίποτα, τι θα γινόταν;"

"Η προσχώρηση της Ρωσία στον οργανισμό μας απέφερε πολλά για όλες τις πλευρές. Για την ρωσική κοινωνία, το μορατόριουμ για την θανατική ποινή, την δυνατότητα να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συγκεκριμένες υποθέσεις", επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε: "Εάν δεν υπήρχε η ρωσική αντιπροσωπεία (στην ΚΣΣΕ) αναμφισβήτητα θα ρισκάραμε να φύγει η Ρωσία οριστικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τότε οι Ρώσοι πολίτες θα έχαναν πλήρως την δυνατότητα να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στη Ρωσία "όπου η καταστολή των διαδηλώσεων αυτό το καλοκαίρι προκαλεί πολυάριθμα και έννομα ερωτήματα που η Γαλλία συμμερίζεται".

Ρωσικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι, αναφερόμενος στην ομιλία του Γάλλου πρόεδρου και στην υποστήριξη που εξέφρασε υπέρ της παραμονής της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χαρακτήρισε τις θέσεις του ως "κρύο ντους για τους Ρωσοφοβικούς"

Μακρόν υποστήριξε πλήρως την παραμονή της Ρωσίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, έστω και αν είπε ότι δεν ήταν ‘κίνηση ευγένειας’. ¨Όμως σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν ένα κρύο ντους για τους ρωσοφοβικούς κοινοβουλευτικούς", δήλωσε ο Σλούτσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πιότρ Τολστόι, σχολιάζοντας την ομιλία του Γάλλου προέδρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περιείχε πολλά παλιά στερεότυπα και κλισέ για την Ρωσία.

"Αυτά που είπε για την Ρωσία, δυστυχώς, είναι επανάληψη παλιών στερεοτύπων και κλισέ για την χώρα μας…" δήλωσε ο Τολστόι. Κατά την άποψη του "η ομιλία αυτή (του Μακρόν) αποδεικνύει ένα πράγμα: ότι η Ρωσία πρέπει να διαμορφώσει την δική της γραμμή συμπεριφοράς και να μην προσπαθεί να γίνεται ουρά κάποιων ευρωπαϊκών αντιλήψεων για το τι είναι καλό και τι είναι κακό".

Keywords
Τυχαία Θέματα