Μέχρι 20 Ιουνίου οι αιτήσεις των ανθοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυση

Έως τις 20 Ιουνίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις στήριξης για τους ανθοπαραγωγούς, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Το ύψος της ενίσχυσης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέρχεται σε 10.130.000 ευρώ με τους δικαιούχους να είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν υποβάλει

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2019 (ανεξαρτήτως ημερομηνίας υποβολής), να μην ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (αρθ. 2 σημ. 14).

Τέλος, δεν θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε.

Το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

- σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας & άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου.

- σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων), ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει ο παραγωγός (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει από οποιαδήποτε πηγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

Τηλεδιάσκεψη Μ. Βορίδη με ανθοπαραγωγούς

Στο μεταξύ, η μετά τον κορωνοϊό εποχή του ανθοκομικού κλάδου συζητήθηκε στην πρώτη δημόσια διαδικτυακή διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών», στην οποία έλαβε μέρος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Τη δέσμευσή για συνέχιση της στήριξης των πληγέντων αλλά και των πληττόμενων κλάδων, από πλευράς υπουργείου, τόνισε ο κ. Βορίδης προκειμένου όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία και να θεραπευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος..

Keywords
Τυχαία Θέματα