Μετρήσεις για κορωνοϊό στα λύματα σε όλη την Κ. Μακεδονία- Έμφαση σε τουριστικές περιοχές και ξενοδοχεία

Τις δυνάμεις τους ενώνουν τρεις κεντρικοί φορείς της Θεσσαλονίκης με στόχο την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Ύδρευσης- Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης

θα συνεργαστούν για την μέτρηση της συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, καθώς και την επέκταση της μέτρησης αυτής και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με μεγαλύτερη έμφαση σε τουριστικά μέρη και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε τους δύο κεντρικούς στόχους της συνεργασίας αυτής.

Ο πρώτος είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης της παρουσίας του ιού στα λύματα της πόλης και η έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας ώστε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «να προλαβαίνουμε πιθανές εξάρσεις στη διασπορά και τη νοσηλεία».

Ο δεύτερος κεντρικός στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος αυτού από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη λήψη δειγμάτων από βιολογικούς καθαρισμούς και δομές εποπτευόμενες από την Περιφέρεια. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στους τουριστικούς προορισμούς και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειας.

Στις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, οι τιμές συγκέντρωσης του φονικοί ιού που καταγράφηκαν, παραπέμπουν στον μήνα Απρίλιο, την εποχή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

«Κατανοούμε ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και θα ήταν ολέθριο το λάθος να υποτιμήσουμε ή να υποεκτιμήσουμε την κατάσταση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται από όλους εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Πάνω από όλα χρειάζεται καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Αυτοί οι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η πλήρης και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. «Ξέρω καλά ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί, όμως αξίζει να κάνουμε μαζί αυτήν την προσπάθεια. Να πετύχουμε τη δεύτερη οριστική νίκη απέναντι στον κορωνοϊό και να ξαναβρούμε τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για μια παγκόσμια πρωτοτυπία έκανε λόγο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην επιστημονική πρακτική την οποία εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ για τη μελέτη και ανάλυση των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης.

«Μετράμε τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα, επιβάλλοντας πάντα μετρήσεις εξορθολογισμού και ανεβάζοντας το κομμάτι της επιστήμης που ασχολείται με την επιδημιολογία των λυμάτων σε ένα τέτοιο επίπεδο που αυτή η μέθοδος πλέον έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο εξορθολογισμός ο οποίος επιφέρεται δίνει μια τιμή συγκεκριμένη η οποία είναι συγκρίσιμη σε όλες τις περιόδους και οι συνάδελφοι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν τον αντικατοπτρισμό αυτόν προς τη συνολική επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην πόλη», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά στις μετρήσεις, ο Πρύτανης αποκάλυψε πως τέλη Απριλίου η συγκέντρωση του κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης ήταν υψηλή, αλλά με φθίνουσα πορεία. Στις 5 Μαΐου μέχρι και αρχές Ιουνίου δεν παρατηρήθηκε ο ιός αυτός στα αστικά λύματα. Όμως, από τις 7 με 8 Ιουνίου η συγκέντρωση του κορωνοϊού αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου και την εποχή του lockdown.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Θεσσαλονίκη θα χωριστεί πιθανόν σε τρία τμήματα για να υπάρχει καλύτερο και πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη μέτρηση της συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα αστικά λύματα.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγης Παπαδόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το διαχωρισμό της πόλης για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη τα σημεία διαχωρισμού για την επιστημονική μελέτη και πιθανόν να είναι τρία ή πέντε, για την καλύτερη μέτρηση και ανάλυση.

«Τα λύματα μιας πόλης μπορούν να λειτουργήσουν ως ραντάρ. Σου επιτρέπουν να δεις τι έχει συμβεί και να κερδίσεις χρόνο για να αντιδράσεις γρήγορα. Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τον εργαστηριακό μας εξοπλισμό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δειγματοληψία και τη χωρική ανάλυση των λυμάτων, για να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό και να έχουμε μεγαλύτερη παρακολούθηση συνολικά. Τηρούμε τα μέτρα και εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση των περιοχών διαχωρισμού για τη Θεσσαλονίκη.

Εθνικό Κέντρο Αναφορά Επιδημιολογίας Λυμάτων στα εργαστήρια του ΑΠΘ

Τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Αναφορά Επιδημιολογίας Λυμάτων στα εργαστήρια του ΑΠΘ, ανακοίνωσε με τη σειρά του ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Καραπάντσιος αναφορικά με τις μετρήσεις σε στρατηγικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος τόνισε πως η επιστημονική ομάδα στην οποία ανήκει κάνει μετρήσεις λαμβάνοντας υπόψη και περιβαλλοντικούς παράγοντες, προκειμένου το αποτέλεσμα το οποίο προκύπτει να είναι ορθό και αντιπροσωπευτικό, υποστηρίζοντας πως αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τη επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι μοναδικό. Στόχος τους, όπως είπε ο κ. Καραπάντσιος, είναι η παροχή βοήθειας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και στα εργαστήρια τους φτάνουν μετρήσεις από Ολλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ.

«Φτιάξαμε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό μοντέλο γιατί εκτός από τον κορωνοϊό μετράμε άλλες 24 περιβαλλοντικές παραμέτρους και βλέπουμε ότι η παρουσία κάποιων στοιχείων στα λύματα, η οποία μεταβάλλεται, επηρεάζει τη μέτρηση. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι μετράει απλώς τον κορωνοϊό χωρίς να πάρει υπόψιν του τις περιβαλλοντικές μετρήσεις τότε πλανάται, κάνει λάθος. Δεν είναι τυχαίο πως μας έχουν στείλει και αναλύουμε το μοντέλο μας, μετρήσεις από το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Βοστώνη. Αυτό που κάνουμε ακόμα και τώρα είναι μοναδικό και θέλουμε να βοηθήσουμε όχι μόνο την Ελλάδα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου, οι μετρήσεις στα αστικά λύματα της πόλης γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, τα αποτελέσματα των οποίων προκύπτουν εντός 24 ωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα