Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης κατά της τρομοκρατίας έστειλε το ΝΑΤΟ

«Ενότητα και αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΝΑΤΟ προς πάσα κατεύθυνση κατά τη συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, όπου ανάμεσα στα θύματα ήταν και μικρά παιδιά, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ

αποφάσισαν την συμμετοχή του Οργανισμού ως πλήρους μέλους στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ένας για όλους, και όλοι για έναν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτήριων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενός μνημείου για την 11η Σεπτεμβρίου στον εξωτερικό χώρο του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στη μοναδική φορά που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 της Συνθήκης για τη συλλογική άμυνα μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

«Η βάρβαρη επίθεση στο Μάντσεστερ δείχνει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τις ανοιχτές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την απόφαση της Συμμαχίας να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε συνέχεια των πιέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, και το ΝΑΤΟ αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη την επίσημη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά του ISIS, σε μια συμβολικού, κυρίως, χαρακτήρα κίνηση. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για ένα «δυνατό πολιτικό μήνυμα» της δέσμευσης της Συμμαχίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν θα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα αλλά περισσότερο συντονιστικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Πέμπτη λήφθηκε η «πολιτική απόφαση», ωστόσο οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα συμμετάσχει το ΝΑΤΟ θα αποφασιστούν σε μετέπειτα στάδιο. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως οι όποιες αντιστάσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν είχαν να κάνουν με τη σκοπιμότητα της κίνησης, καθώς είναι ήδη ενταγμένες στη Συμμαχία. Ωστόσο, λόγω ακριβώς της εμπλοκής τους σε εθνικό επίπεδο και του ενεργού ρόλου που έχει για παράδειγμα η Γαλλία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπήρχαν φόβοι ότι μία νατοϊκή παρουσία θα τους επισκίαζε. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει ως οργανισμός στην Παγκόσμια Συμμαχία, στο πολιτικό δηλαδή σκέλος της που συντονίζει τις ενέργειες της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η συνδρομή του ΝΑΤΟ θα εστιαστεί στην παροχή πληροφοριών μέσα από τη διευρυμένη χρήση των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS. Πιθανή είναι -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- και η διεύρυνση της παροχής τεχνογνωσίας σε χώρες όπως η Ιορδανία και το Ιρακ. Πάντως, όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα αναμένεται να έχει περιορισμένο ρόλο, πιθανότατα με κάποια μικρή χρηματική συνδρομή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα