Μηνυτήρια αναφορά του ΕΦΚΑ Ρόδου για πλαστές ενημερότητες

Πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε, μετά το πέρας πολύμηνης διοικητικής έρευνας, η διοίκηση του ΕΦΚΑ Ρόδου κατά παντός εμπλεκόμενου σε σοβαρή υπόθεση πλαστογράφησης ενημεροτήτων και χρήση αυτών στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η όλη υπόθεση έχει προσλάβει διαστάσεις, καθώς στην πορεία των ερευνών υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου μηνυτήρια αναφορά και από μια συμβολαιογράφο της Ρόδου, που ανακάλυψε έκπληκτη ότι οι ίδιοι ελεγχόμενοι πλαστογράφησαν υπογραφή της.

Τι προέκυψε

όμως από τις έρευνες επιτελών του ΕΦΚΑ Ρόδου:

Ένας κάτοικος εν ζωή Ρόδου, ασφαλισμένος του τέως Ο.Α.Ε.Ε. με έδρα τη Ρόδο εγγράφηκε τον Μάρτιο του 1963 για το επάγγελμα του αυτοκινητιστή κάτοχος σε ποσοστό 100% ταξί και συνέχισε με την ίδια δραστηριότητα μέχρι το θάνατό του, έχοντας οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ύψους 205.280,94 ευρώ.

Απεβίωσε δε χωρίς να αφήσει διαθήκη καταλείποντας μετά το θάνατό του ως μοναδικούς εξ αδιαθέτου κληρονόμους του τους 4 αδελφούς και αδελφές του.

Οι κληρονόμοι αποδέχθηκαν εμπρόθεσμα την επαχθείσα κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής.

Το Ειρηνοδικείο Ρόδου το 2013 αποδέχθηκε το αίτημα των κληρονόμων και όρισε συμβολαιογράφο και δύο πραγματογνώμονες για τη διενέργεια απογραφής.

Με το πέρας της διαδικασίας στο ενεργητικό της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος περιλαμβάνεται μόνο το ταξί με εκτίμηση 6.000 ευρώ σαν όχημα, χωρίς την αποτίμηση της αξίας της άδειας, το δε παθητικό αυτής συνίστατο σε οφειλές ύψους 205.280,94 ευρώ προς τον τέως Ο.Α.Ε.Ε. και νυν ΕΦΚΑ και σε οφειλές ύψους 9.245,42 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι δεν αποτιμήθηκε η άυλη εμπορική αξία του ταξί λόγω παραίτησης ενός εκ των πραγματογνωμόνων που είχαν διοριστεί δικαστικώς.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η απογραφή να είναι ανακριβής.

Η αποτίμηση της αξίας του ενεργητικού της περιουσίας του θανόντος στο σύνολό της ως άθροισμα της αξίας του αυτοκινήτου αλλά και της άδειας του ταξί, θα προσδιόριζε επακριβώς το τελικό ύψος από τη συνολική οφειλή του που θα βάρυνε τους κληρονόμους και για το οποίο θα ευθύνονταν.

Οι κληρονόμοι αιτήθηκαν ακολούθως ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να εκποιήσουν την κληρονομιά και το τίμημα πώλησης του ταξί να καταβληθεί στον Ο.Α.Ε.Ε..

Το αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε. απάντησε με έγγραφό ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί βεβαίωση, λόγω οφειλής του θανόντος.

Στην πορεία οι κληρονόμοι μετά την παρέλευση των 9 μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου είχαν υποχρέωση ασφάλισης στο τ. Ο.Α.Ε.Ε. αλλά φέρεται να απέφυγαν την εγγραφή τους στα μητρώα του ασφαλιστικού φορέα.

Ο ΕΦΚΑ ενημερώθηκε ωστόσο ότι το ταξί μεταβιβάστηκε και κυκλοφορεί, και τον Οκτώβριο του 2019 διενήργησε επιτόπιο έλεγχο και βρήκε έναν οδηγό ο οποίος δήλωσε ότι το είχε μισθώσει.

Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφονταν ως κάτοχοι του οχήματος δύο άτομα.

Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι στα δικαιολογητικά του φακέλου μεταβίβασης του ταξί όλες οι ασφαλιστικές ενημερότητες που φέρονταν να έχουν εκδοθεί από το Β’ Περιφερειακό Τμήμα μη Μισθωτών ΕΦΚΑ (τ. Ο.Α.Ε.Ε.) ήταν πλαστές, καθώς επίσης πλαστό ήταν και το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου, και μια σειρά από φορολογικά έγγραφα.

Βρέθηκαν ειδικότερα 11 πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες. Τα δέκα πρωτόκολλα που αναγράφονταν σε αυτές ήταν ανύπαρκτα και το ένα από αυτά, αφορά βεβαίωση ασφάλισης άλλου ασφαλισμένου.

Όλες δε οι πλαστές ενημερότητες που υπάρχουν στο φάκελο μεταβίβασης έφεραν πλαστογραφημένη την υπογραγή υπαλλήλου του τ.Ο.Α.ΕΕ. Η επιγραφή που έφεραν οι εν πλαστές ενημερότητες ήταν «πιστοποιητικό» και όχι «βεβαίωση», όπως ανέφεραν οι ενημερότητες που χορηγούνται από την για αγοραπωλησίες – μεταβιβάσεις αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως ενώ οι αριθμοί μητρώου των ασφαλισμένων (ΕΑΜ) είναι ανύπαρκτοι.

Οι δύο εκ των κληρονόμων δεν είχαν καθόλου μητρώο του τ. Ο.Α.Ε.Ε. αφού δεν ήταν εγεγγραμμένες ενώ οι υπόλοιποι δύο κληρονόμοι κι ένας αγοραστής έχουν διαφορετικό αριθμό μητρώου.

Βρέθηκε ακόμη ότι στον φάκελο μεταβίβασης υπάρχει και ασφαλιστική ενημερότητα για τον θανόντα.

Επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι το συμβόλαιο πώλησης του ταξί από τους κληρονόμους στους δύο αγοραστές τυγχάνει πλαστό και δεν έχει συνταχθεί από συμβολαιογράφο η οποία, όπως έγραψε η «δημοκρατική» έχει υποβάλει ήδη αυτοτελή μηνυτήρια αναφορά.

Ο αριθμός φορολογικού μητρώου που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης και φέρεται ως ΑΦΜ κληρονόμου είναι ανύπαρκτος, αφού δεν βρέθηκε στο σύστημα TAXIS. Για την κληρονόμο έχει κατατεθεί ως δικαιολογητικό στο φάκελο μεταβίβασης Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας στο οποίο αναγράφεται ο ανύπαρκτος ΑΦΜ.

Ο αριθμός φορολογικού μητρώου στο ίδιο συμβόλαιο και φέρεται ως ΑΦΜ της έτερης κληρονόμου ανήκει στο σύζυγό της.

Πλαστές βρέθηκαν να είναι και 4 Δηλώσεις Υπεραξίας Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών.

5 Αποδεικτικά Φορολογικής Ενημερότητας ΑΦΕ των κληρονόμων και αγοραστών δεν έχουν ελεγχθεί για τη γνησιότητα τους.

Σοβαρό θέμα έχει ανακύψει και από την διαπίστωση ότι πριν γίνουν οι δύο μεταβιβάσεις του ταξί με τα πλαστά δικαιολογητικά από τον θανόντα στους κληρονόμους του και εν συνεχεία από αυτούς στους δύο αγοραστές υπήρξε παρέμβαση στο μηχανογραφικό σύστημα του τ. Ο.Α.Ε.Ε. και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική καρτέλα του θανόντασαπό χρήστη-υπάλληλο Περιφερειακού Τμήματος ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών της Αγίας Παρασκευής (Αθήνας)!!.

Μετά την παρέμβαση έπαυσαν να εμφανίζονται οι οφειλές του θανόντα στο ηλεκτρονικό σύστημα του τ. ΟΑΕΕ.

Πηγή: dimokratiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα