Μηταράκης: Το δημογραφικό επιτάσσει μεικτά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης

"Το δημογραφικό αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση" δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

"Μία πρόκληση" που, όπως τόνισε, "επηρεάζει το κράτος πρόνοιας, τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μία πρόκληση που καταφανώς επηρεάζει

τα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση".

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δημογραφικό είναι δημιούργημα ενός ευτυχούς και ενός δυστυχούς γεγονότος. "Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. To 2005, ένας άντρας 65 ετών θα ζούσε ακόμα 17 χρόνια και μία γυναίκα 20. Σήμερα, ένας αντίστοιχος 65άρης θα ζήσει ακόμα 18,5 χρόνια και μία γυναίκα 22, ενώ το 2070 θα έχουμε φτάσει τα 24 χρόνια για τους άντρες και τα 27 για τις γυναίκες. Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο. Το 2007, είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν, μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1" υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι ένα σύστημα διανεμητικό, όπως το σημερινό, χρειάζεται περίπου τέσσερις εργαζόμενους για έναν συνταξιούχο, για να είναι βιώσιμο.

"Εμείς σήμερα έχουμε περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25. Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070, σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες. 'Αρα, από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε- όχι αύριο ή σε 10 χρόνια, αλλά σήμερα. Όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό" σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προσθέτοντας ότι ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο υψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στα 64,7 έτη.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μία σειρά από δράσεις με θετικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, είπε: "Πρώτον, σταματάμε να βλέπουμε τιμωρητικά την εργασία των ήδη συνταξιούχων, μειώνοντας την περικοπή των συντάξεών τους. Δεύτερον, εργαζόμαστε για την ανάσχεση του brain drain.

Ταυτόχρονα, με κίνητρα και ελέγχους, στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση. Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και πυροσβεστικά. Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή το γεγονός ότι τα διανεμητικά συστήματα δεν μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού" διαπίστωσε ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόμαστε μεικτά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικού, δημογραφικού, επενδυτικού).

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αποκλειστική στροφή προς ιδιωτικά ή αμιγώς προαιρετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, διεθνώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα