Μητσοτάκης για ΦΠΑ στην οικοδομή: Αναστέλλεται για τα επόμενα 3 χρόνια

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων και τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019. Μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

«Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας αλλά και την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, ο Πρωθυπουργός είπε πως στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας και προόδου με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης. «Έχοντας βιώσει τραυματικά μία δεκαετή κρίση, διαθέτουμε, πλέον, τη γνώση και τη βούληση, που αποτελούν την πρώτη ύλη της αποφασιστικότητας. Και, νικώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η Ελλάδα προηγήθηκε σε μία σειρά διεθνών εξελίξεων όπως ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους το 2009 αλλά και μία από τις πρώτες που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιατάσσεται με διάφορα κόμματα που αναδύθηκαν, σπρώχνοντας όχι μόνο την πολιτική τάξη και την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας στο τέλμα. Όπως είπε μάλιστα, προς τα τέλη του 2014, όταν η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, τότε η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε και πάλι χρόνια πίσω. «Τώρα ξέρουμε, πλέον, τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για την μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους, και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμη και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.

Γι' αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: «Καλά ξεμπερδέματα!» δήλωσε επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές του Ιουλίου «ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει, πλέον, ισχυρή κυβέρνηση και σχέδιο για ανάπτυξη».

«Εγγύηση επενδύσεων και σταθερότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη της χώρας θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας, κάτι που όπως είπε εγγυάται η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.

Μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. «Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε.

Ενέργεια και Υποδομές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.

Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους. «Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη» τόνισε.

Μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική χαρακτήρισε κλειδί της τη μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες. Όπως τόνισε, ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας. Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα γίνει, όπως είπε με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Διευκρίνισε πάντως πως η συμβολή του στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί με μία πιο δίκαιη κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα.

Δεύτερον, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και τρίτον εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική δικαιοσύνη θεμελιώδη για την πολιτική της κυβέρνησής του λέγοντας πως στόχος του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών.

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε ..την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

Εντός του 2020 θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος»

«Αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Ο προϋπολογισμός χαιρετήθηκε από όλους. Ζητήσαμε και συμφωνήσαμε πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Και επεσήμανε ότι: «Ο ρυθμός ανάπτυξης καθοριστικός για την ανάληψη βιωσιμότητας του χρέους.

Ολοκληρώνω με μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε ότι «μέσα σε μόλις 3 μήνες καταρτίσαμε το σχέδιο Ηρακλής και λάβαμε έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ηρακλής πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία.

Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν αυτή τη βοήθεια. Και αισιοδοξούμε ότι ο Ηρακλής θα συμβάλει στην ταχεία μείωση κόκκινων δανείων».

Keywords
ΦΠΑ, μητσοτακης, economist, ελλαδα, αεπ, αθηνα, εκλογες, βουλη, ενφια, υγιές, υγιή, τραπεζες, ηρακλης, νέα, προυπολογισμος, ΔΝΤ, βιβλια, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μετρο, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, κοινωνια, κομματα, αεπ, αιτηση, ακινητα, γνωση, δανεια, δημοκρατια, ιταλια, ιχνη, ληθη, οικονομια, ρυθμος, υλη, φυσικο αεριο, economist, αγορα, αγορα εργασιας, αισιοδοξια, βγαινει, βοηθεια, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινεται, δυναμη, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επενδυσεις, ετη, ετων, υγιης, υγιή, θεσεις εργασιας, κατασκευες, κυβερνηση, λειτουργια, ρεαλισμος, λογια, μηνες, μειωση, ξεφωτο, οπισθοδρομηση, οραμα, παιδια, πειθαρχια, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, σχεδιο, τρια, τριτη, φυσικα, φυσικο, φορολογια, εφαρμογη, χωρα, μπροστα, πηγες, θεσεις, υγιές
Τυχαία Θέματα