Μόλις 30 κατεδαφίσεις μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, από τις 3.200 που είχαν εξαγγελθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος''.

Λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, τα ''βέλη'' είχαν πέσει στην άναρχη δόμηση ως ένας από τους επικρατέστερους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια 100 ανθρώπων. Μάλιστα, το διάστημα εκείνο είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες

προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας μια για πάντα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου, την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ καθώς οι εξαγγελίες φαίνεται πως έμειναν στα λόγια, ενώ στο μεταξύ διάστημα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το β' εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο 35ου - 70ου χλμ. Αθηνών - Σουνίου. Η εκτέλεση των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων αφορούσε πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού , ο οποίος θα περιλαμβάνει περίπου 60-100 πρωτόκολλα κατεδαφίσεων σε ζώνη αιγιαλού, δασικές εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο, ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη 300 ακόμα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε ρέματα και δάση. Υπενθυμίζεται ότι η Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής έχει ήδη διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ 300 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς της Δυτικής Αττικής, τα οποία έχουν τελεσιδικήσει. Αντίστοιχα, τα δασαρχεία έχουν αποστείλει 220 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιες αναδασωτέες δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα