Ν. Βούτσης από Θεσσαλονίκη: Χρέος μας να προχωρήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση

Ως χρέος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες σε εκδήλωση με τίτλο «Συνταγματική αναθεώρηση: Ενίσχυση της Δημοκρατίας», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

στο δημαρχείο της πόλης.

Αρχικά ο συντονιστής της Ν.Ε, Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστος Δουίτσης, χαιρέτισε το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση σημειώνοντας πως με τη συνταγματική αναθεώρηση θωρακίζεται η Δημοκρατία, προστατεύονται τα δημόσια αγαθά ενώ μπαίνει ανάχωμα στη διαφθορά.

Στη συνέχεια, και αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δημοσιογράφου και παλιού στελέχους της Αριστεράς από τις γραμμές της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, Βασίλη Λυριτζή, που πέθανε σήμερα, δόθηκε ο λόγος στον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ως προϊόν της ιστορίας και της κοινωνίας παρουσίασε το Σύνταγμα ο κ. Παρασκευόπουλος, το οποίο συνθέτει τις κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις.

Κάνοντας αναφορά στα πρώτα συντάγματα της χώρας μετά την Επανάσταση του 1821, είπε πως πάντοτε έθεταν σε προτεραιότητα τη δημοκρατία, τον αυτοπροσδιορισμό και τα δικαιώματα και αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στη συνταγματική ιστορία της χώρας κατέληξε λέγοντας πως η Δημοκρατία είναι πολύ δύσκολο πολίτευμα επειδή προϋποθέτει σεβασμό στην πλειοψηφία.

Τα τελευτά χρόνια η χώρα είχε προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία του πολιτεύματος και αυτό ήρθε να επιδεινωθεί με την κρίση αναδεικνύοντας έτσι αυτά τα βασικά λειτουργικά προβλήματα, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας πως με τα μνημόνια δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες με την παρέμβαση εξωδημοκρατικών θεσμών οι οποίοι πίεζαν προς μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Επεσήμανε δε πως η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία εξήγγειλε από νωρίς τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά προχώρησε σε αυτήν μόνον μετά την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Όσον αφορά τις ίδιες τις προτάσεις αναθεώρησης είναι εντελώς ανιδιοτελείς και στοχεύουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και την αποκατάσταση των λειτουργιών της Δημοκρατίας. Εμπνέονται από τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, είναι για το συμφέρον των πολλών και αποτελούν την όσμωση της Αριστεράς με τη Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος στο άρθρο 86 και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να πάει προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή χωρίς η παρούσα Βουλή να έχει δώσει κατευθύνσεις. Απάντησε πως δεν ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο επειδή σκοπός της αναθεώρησης είναι το Σύνταγμα να αντέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρόνο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα κεφάλαια που θίγει η παρούσα συνταγματική αναθεώρηση που είναι:

- Οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας

- Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

- Οι λειτουργίες του πολιτεύματος

Επίσης έκανε αναφορά σε μερικές από τις 32 προτάσεις που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ με πιο χαρακτηριστικές εκείνες του άρθρου 3 περί θρησκευτικής ελευθερίας, του άρθρου 21 περί αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικών αγαθών και δημόσιας υγείας, του άρθρου 22 περί ίσης αμοιβής για ίδια εργασία. Δεν ήταν δυνατόν να μη σταθεί και στη κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, για την κατοχύρωση της αρχής της επιείκειας στις σχέσεις κράτους-πολιτών, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία καθώς και τη συρρίκνωση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και το άρθρο 86, που προαναφέρθηκε, περί ποινικής ευθύνης υπουργών και το οποίο, όπως είπε, αποτελεί τη σημαία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος αναφέρθηκε και στο άρθρο 16, την αναθεώρηση του οποίου ζητούσε με επιμονή η αντιπολίτευση. Εδώ ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είπε η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να δίνεται από το δημόσιο και από ΝΠΔΔ. Και αυτό επειδή η Αριστερά είναι αντίθετη με την είσοδο της κερδοσκοπίας στο χώρο της γνώσης. Δεν επιτρέπεται η γνώση να είναι συνδεδεμένη με την αγορά. Επίσης, όπως είπε, ο χώρος του πανεπιστημίου είναι ένας χώρος ελευθερίας. Οι καθηγητές οι οποίοι αμείβονται από το δημόσιο έχουν την ελευθερία να αναπτύσσουν τις ιδέες τους οι οποίες μπορεί να είναι και αιρετικές ή αναρχικές. Όμως εάν αμείβονται από ιδιώτες δε θα μπορούν ποτέ να στραφούν εναντίον των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στη συνέχεις πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Βουής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης.

Ξεκινώντας είπε για τη στοχοποίηση του κ. Παρασκευόπουλου εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί πως για όλα τα κακά που συμβαίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά και για την εγκληματικότητα φταίει ο νόμος Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για την προσφιλή στη ΝΔ μέθοδο δολοφονίας χαρακτήρων.

Αφού μίλησε θετικά για το έργο του προέδρου της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πέρασε σε μια πιο πολιτική τοποθέτηση. Τόνισε με έμφαση πως για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος θα πρέπει στην επόμενη Βουλή να υπάρξει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άρα, όπως είπε ο κ. Βούτσης, το πολιτικό ζήτημα είναι παρόν και είναι ο συσχετισμός δυνάμεων ο οποίος θα προκύψει από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και τώρα οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία ώστε η προτεινόμενη αναθεώρηση να γίνει πραγματικότητα.

Την παρούσα πολιτική φάση τη χαρακτήρισε μεταβατική. Γιατί, όπως είπε, μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί τα πράγματα. Το ζήτημα είναι πως διαμορφώνεται η κοινωνία μετά την κρίση η οποία φαίνεται πως θα αποτελέσει πεδίο σκληρών συγκρούσεων.

Η Δημοκρατία είναι σε κρίση, το ίδιο και τα ΜΜΕ, τα κινήματα, οι ιδέες. Και μέσα σε αυτό το πεδίο των σκληρών αντιπαραθέσεων, ο κ. Βούτσης βλέπει πως γίνεται από κάποιους προσπάθεια κεφαλαιοποίησης του φόβου. Γιατί η κρίση γεννά φόβο αλλά αυτός ο φόβος πρέπει να αποδομηθεί και να αντικατασταθεί από την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως γίνεται μια προσπάθεια να πάει η κοινωνία προς τα πίσω, να συντηρητικοποιηθεί. Κι αυτό φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζεται από κάποιους η Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία είναι μιαν ιστορική μέρα. Όμως κάποιοι επενδύουν στο φόβο μιλώντας για προδοσία. Όλο αυτό είναι επικίνδυνα διχαστικό και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών. Δυστυχώς έχει αφεθεί χώρος για να λέγονται πράγματα πολύ επικίνδυνα. Υπήρξε αρχηγός κόμματος ο οποίος μίλησε ανοιχτά για προδότες και προδοσία. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι λένε πως δώσμα μέσα σε μια νύχτα εθνικότητα και γλώσσα. Η απόστασή τους από εκείνους οι οποίοι λένε πως ‘η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’, είναι πολύ μικρή.

Τέλος, ο κ. Νίκος Βούτσης στάθηκε στο φαινόμενο των ψεύτικων ειδήσεων. Είπε χαρακτηριστικά πως δεν παράγονται πλέον μόνον fake news, αλλά παράγεται και fake πολιτική. Μια πολιτική η οποία παράγει ψέματα, δολοφονεί χαρακτήρες, αλλάζει ατζέντα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ψεύτικη είδηση η οποία ακούγεται τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με την οποία η Βουλή δεν έχει αναρτήσει τα πόθεν έσχες των πολιτικών και αυτό γίνεται επειδή ο κ. Τσίπρας θέλει να εκβιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πρόκειται για μία είδης ψεύτικη από την αρχή ως το τέλος, τα πόθεν έσχες είναι αναρτημένα κανονικά αλλά δυστυχώς μέσα από αυτό το ψέμα επιχειρείται να ασκηθεί πολιτική. Κι αυτό το ψέμα το ασπάζεται και η πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Βουλής και κυρίως στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στις 17 Απριλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για τα εγκαίνια του Μουσείου για τους Έλληνες Εβραίους στο Άουσβιτς, που θα γίνουν στις 2 Μαΐου.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομους χαιρετισμούς από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Γιαννούλη, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά, τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμαριάς Δημήτρη Αρκούδη κ.α

Keywords
Τυχαία Θέματα