Ν. Βούτσης: Δεν υφίσταται ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή

Την πεποίθηση πως δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος τόνισε ότι όπως γίνεται και στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συγκλίσεις όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε μια προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη και για κάθε

επιμέρος κράτος. Σημειώνει ότι σε αυτή τη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται από τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μετάλλαξης του. «'Αρα, είναι θέμα ενόψει και του Συνεδρίου σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δικών τους επιλογών να αποδεσμευθούν, να αποσχετιστούν από την ιστορική συγκυβέρνηση την οποία είχαν με τη Δεξιά επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας», τονίζει.

Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα διεκδικήσει, και πιστεύω με μεγάλες πιθανότητες, να είναι πρώτο κόμμα και ο κορμός της μελλοντικής κυβέρνησης». Ο ψηφισμένος νόμος της απλής αναλογικής προσφέρει πολλές δυνατότητες για συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση, αναφέρει ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι μονόδρομος για το "μετά" για τη χώρα, κατά τη γνώμη μου. Για μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την επιτήρηση».

Ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μετά τις αρχές του φθινοπώρου του 2018. «Βεβαίως, παραμένουμε στο ότι θα εξαντληθεί η τετραετία», σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν όμως και άλλοι πολύ σημαντικοί σταθμοί, οι οποίοι θα διαδραματίσουν ρόλο στον συσχετισμό έτσι όπως θα διαμορφωθεί, όπως π.χ. η υπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα, πέραν της οικονομίας».

Σχετικά με τον Ευκ. Τσακαλώτο, αναφέρει ότι «έκανε πολύ σημαντική και θετική δουλειά». «Διαφωνώ απολύτως με αυτούς, οι οποίοι ισχυρίζονται -και μάλιστα στοχοποιούν κατά κάποιο τρόπο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- ότι υπήρξε μια λάθος διαπραγμάτευση με ευθύνη του», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βούτσης σημειώνει πως «είναι προφανές πως θέλουμε μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών» και ότι «σε έναν βαθμό, αυτό προφανώς έχει σχέση και με το ποιο θα είναι το πρόσωπο, εν προκειμένω αν συνεχίσει ή όχι ο κ. Σόιμπλε».

Σε σχέση, τέλος, με το ζήτημα της εξόδου στις αγορές, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει πως το ζήτημα είναι τι έξοδος θα είναι: «Δηλαδή, θα είναι μια έξοδος με βιώσιμο χαρακτήρα και με πρόσημο θετικό και με συνέχεια ή όχι;». Τονίζει ότι «πρέπει να αποφευχθεί απολύτως μια βεβιασμένη και τεχνικού τύπου έξοδος στις αγορές», καθώς «κάτι τέτοιο δεν το χρειάζεται η χώρα». Υπογραμμίζει ότι μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρία και εξαίρεση της χώρας και από την πρόσβαση στις αγορές και από το QE, δεν υπάρχει πολυτέλεια να πει κανείς ότι θα επιχειρηθεί μια έξοδος στις αγορές ως φυγή προς τα εμπρός. «Αποκλείω απολύτως κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα