Να αποδοθούν ευθύνες για το νερό ζητούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας (VIDEO)

Την απόδοση ευθυνών ζητούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, μετά την βλάβη σε κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν για έξι ημέρες χωρίς νερό αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχης πέρασαν σήμερα την πόρτα

του γραφείου του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για το πρόβλημα με την υδροδότηση που αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη.

«Είναι πραγματικά αίσχος για μια ολόκληρη χώρα, μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη να μην έχει εδώ και 7 ημέρες νερό. Να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συμπολίτες μας και να τίθενται σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας. Τώρα που φαίνεται να τελειώνει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που βιώσαμε τις τελευταίες 7 μέρες είναι η ώρα των ευθυνών. Ζητώ και περιμένω εντός της ημέρας από τους αποκλειστικά υπεύθυνους γι αυτή την κατάσταση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς ως Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους, μιλήσαμε με τον Εισαγγελέα για την κατάσταση αυτή, όπως την βιώσαμε τις τελευταίες 7 μέρες και περιμένουμε όχι μόνο τον καταλογισμό των ευθυνών, αλλά ταυτόχρονα και τις κινήσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφορικά με την επέκταση του έργου του Αλιάκμονα, ο περιφερειάρχης σημείωσε πως «πριν δέκα μέρες περίπου είχε κατατεθεί ο φάκελος για την επέκταση του έργου στον Αλιάκμονα. Αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία να μελετηθεί ο φάκελος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κενά. Εμείς αντιληφθήκαμε εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού και έχουμε εγκρίνει 60 εκ. ευρώ για να γίνουν εργασίες σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αναβαθμιστεί το δίκτυο και το πόσιμο νερό. Περιμένουμε από τους φορείς να μας υποβάλλουν τις μελέτες τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως «ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παλιότερα. Μετά αντικαταστάθηκε και τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει καν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ».

«Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένα σημεία στο Πανόραμα και στις Συκιές που δεν έχουν υδροδοτηθεί. Δυστυχώς το Σάββατο που μας πέρασε στη σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης διαπιστώσαμε με λύπη μας μεγάλη ότι γ διοίκηση της ΕΥΑΘ, την οποία διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ανίκανη, αδύναμη και ανήμπορη να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα. Δεν είχαν καν σχέδιο διαχείριση του 70 έως 75% του νερού που ήταν διαθέσιμο από τον Αλιάκμονα έτσι ώστε να πάει το νερό σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από πλευράς της ΕΥΑΘ και από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία έχει την πολιτική ευθύνη πάνω στη ΕΥΑΘ έτσι ώστε να μην ξαναδώσουμε τέτοια φαινόμενα», είπε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ άμεσα και αν δεν παραιτείται η κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη».

Ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε: «Η πόλη έζησε το δικό της γολγοθά αυτές τις μέρες ίσως για βιώσουμε καλύτερα την Ανάσταση. Αυτό πραγματικά δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, μάλιστα ο δικός μας δήμος ήταν από τους δήμους που επί εφτά συνεχόμενες μέρες οι περιοχές στέγνωσαν κυριολεκτικά. Θα σας πω ότι τώρα το συζητάμε, υπάρχουν περιοχές στο Πανόραμα που δεν έχουν νερό, τώρα, αυτή τη στιγμή που συζητάμε. Κάλεσα και σήμερα έγγραφα τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ προσωπικά να επιληφθεί διότι καταλαβαίνετε ότι οι ώρες μετρούσαν διαφορετικά τις προηγούμενες μέρες και διαφορετικά τώρα. Έχει εξαντληθεί η υπομονή των κατοίκων και πραγματικά φοβούμαι πια πως υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας. Θα σας δώσω μόνο ένα απλό παράδειγμα. Έγινε ένα επεισόδιο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης μας και μίλησε γι' αυτό όλη η Ευρώπη όχι μόνο η Ελλάδα. Βάλτε στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς μια πόλη τους ενός εκατομμυρίου που επί μία εβδομάδα δεν έχει νερό. Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι της ΕΥΑΘ ποιες είναι οι ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην πόλη».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε πως «τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα. Δεν γνώριζε η ΕΥΑΘ ότι υπήρχε βλάβη πριν παρουσιαστεί το μεγάλο πρόβλημα;Υπήρχε η δεν υπήρχε διαρροή; Γιατί πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει ρωτώντας ανθρώπους της ΕΥΑΘ είναι ότι υπήρχε διαρροή και αυτό θα έπρεπε ν το είχε αντιληφθεί η διοίκηση της ΕΥΑΘ».

Με παρέμβαση του ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να διερευνηθούν τα αίτια, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, καθώς και να διαπιστωθεί εάν προκύπτει κίνδυνος μόλυνσης από το νερό που διοχετεύτηκε στους καταναλωτές.

Παράλληλα, ζητά να διενεργηθεί έλεγχος στην ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα στα κονδύλια που αυτή έλαβε για τη συντήρηση των υποδομών της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελόκηπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάνης και ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα