Να χτίσουμε μαζί την κοινωνία του αύριο

Της Όλιας Βασιλάκη Καρόζη

εκλογές, και οι δη, οι τοπικές και περιφερειακές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών. Είναι η αμεσότερη επιλογή που έχουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε με ανθρώπους και υποψηφίους που αφορούν τον τόπο μας.

Σε έναν κόσμο διεύρυνσης των ανισοτήτων, υπάρχει μεγάλη υποψία απέναντι στους θεσμούς που φαίνονται να είναι απομακρυσμένοι από την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Είναι ζωτικής

σημασίας οι τοπικές εκλογές ώστε ο πολίτης να έρθει ξανά στο προσκήνιο και να ταυτιστεί με τους ανθρώπους που καλείται να εκλέξει.

Οφείλουμε να έχουμε στρατηγική ανάπτυξης σε κάθε περιοχή, χωριό και γειτονιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει οι αρχές να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη προκειμένου να χτίσουμε μαζί την κοινωνία του αύριο.

Οι αλλαγές γύρω μας, επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Το κόστος για τη ζωή στον πλανήτη είναι τεράστιο.

Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι κατοικούν πλέον στις πόλεις (αστικοποίηση) και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει. Παράλληλα όμως η τεχνολογία μας δίνει καθημερινά νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος.

Πέραν των ανωτέρω, αυξάνονται ραγδαία και οι ανισότητες. Για τη λύση απαιτούνται:

Νέοι οικονομικοί πόροι για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.Οικονομικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Μείωση των εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα ) καιΑνακύκλωση από διαχείριση απορριμμάτων που θα ενσωματώνεται στην κυκλική οικονομία για την εξοικονόμηση πόρων και πρώτων υλών μέσω της αύξησης του χρόνου ζωής και χρήσης των υλικών.

Η ταχύτητα επέκτασης των πόλεων κάνει τη ζωή και την προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον δύσκολη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων.

Χρειάζονται νέα και διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς, νέες και περισσότερες θέσεις στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών, ελεύθεροι χώροι αναψυχής εντός του τεράστιου αστικού ιστού, νέων σχολικών και δημόσιων κτιρίων, νέων επαγγελμάτων στη νέα εποχή.

Η παράταξη της Αλληλεγγύης με Περιφερειάρχη τον Απόστολο Τζιτζικώστα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα, με φρέσκια ματιά και οπτική, έδωσε ουσιαστική προοπτική στη Μακεδονία μας εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη πόρων από την κεντρική διοίκηση.

Στοχεύουμε ψηλά, δε συμφιλιωνόμαστε με την παρακμή, έχουμε θετικά πρότυπα. Δεν απαξιώνουμε την πολιτική. Η συμμετοχή στα κοινά, είναι συμμετοχή στην περιγραφή του προβλήματος και συμμετοχή στη διαμόρφωση της λύσης. Είναι η λύση για την προαγωγή:

Ανάπτυξης,Έξυπνης και ανθεκτικής γεωργίας,Βιώσιμων πόλεων,Σύγχρονης εκπαίδευσης,Επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία με προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στους φυσικούς πόρους (ας θυμόμαστε πως δεν είναι ανεξάντλητοι).

Θα συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών τη δέσμη δράσεων σε όλους τους τομείς με άξια στελέχη που συνεχίζουν αλλά και νέα πρόσωπα με ενθουσιασμό, όρεξη και γνώση.

Συντάχθηκα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να δυναμώσουμε τη Μακεδονία γιατί η συμμετοχή μου θέλω να έχει:

1. Αντίκρυσμα με συνεπή εργασία και ουσιαστική συνεργασία.

2. Αποτέλεσμα γιατί συνεχίζουμε να φροντίζουμε το σήμερα και να δημιουργούμε το αύριο μέσα από διάλογο, χωρίς ξύλινο λόγο.

3. Έργο, γιατί κοινός τόπος είναι ο τόπος μας.

4. Αλληλεγγύη γιατί η Αλληλεγγύη δε συμφιλιώθηκε με την παρακμή, την πολέμησε έχοντας ουσιαστικούς δεσμούς με την κοινωνία.

Όλοι μαζί, αυτό είναι εξάλλου το νόημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβάλλεται να συνεχίσουμε μία θετική πορεία στην κεντρική Μακεδονία. Προς όφελος όλων των πολιτών.

*Η Όλια Βασιλάκη Καρόζη είναι Ιατρός μικροβιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Αλληλεγγύη» και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Να χτίσουμε μαζί την κοινωνία του αύριο,