"Ναι" υπό προϋποθέσεις στη νέα ΔΕΘ από τον Δ. Θεσσαλονίκης - "Η Έκθεση έδειξε γενναιοδωρία"

Τη θετική του γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έδωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Βασικό αίτημα του δήμου είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη νέα ΔΕΘ

να αποδοθούν σε κοινή χρήση εκτάσεις άνω των 85 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο αλλά και να διαμορφωθεί ο λεγόμενος «άξονας των μουσείων», που θα συνδέσει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Παράλληλα δεν επιθυμεί τη δημιουργία ξενοδοχείου ή συνεδριακού κέντρου στο κομμάτι της ΔΕΘ που γειτνιάζει με τα μουσεία.

Ακόμα ο δήμος Θεσσαλονίκης προτείνει, στη ζώνη παρέμβασης του ειδικού χωρικού σχεδίου, πέραν των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, να περιληφθεί και η περιοχή της Αγίας Φωτεινής, μεταξύ της Εγνατίας και της 3ης Σεπτεμβρίου, με χρήσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων και χώρων στάθμευσης.

«Καταλήξαμε στην πρόταση Β’ της Έκθεσης, Είναι απαραίτητο και οπωσδήποτε να ενταχθεί η περιοχή της Αγίας Φωτεινής, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα ή καθυστερήσεις. Πρέπει να γίνει ένα Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο. Η πόλη διεκδικεί να γίνει πόλη συνεδρίων. Είναι απαραίτητο το συνεδριακό κέντρο να είναι μαζί με ξενοδοχείο. Ως προς το ύψος δεν έχω πρόβλημα, ή θα κάνουμε κάτι μοντέρνο ή ένα κτιριάκι μίζερο που δεν θα μας φτάνει κιόλας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Αυτό που λέγαμε και απαιτείται είναι ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου χωρίς αστερίσκους. Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα αποδοθεί στην πόλη, θα είναι ελεύθερος χώρος και δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα προς τη χρήση του. Χρειάζεται ένα hi-tech συνεδριακό αλλά και ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘHelexpo, Τάσος Τζήκας ανέφερε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραμονή της έκθεσης στο κέντρο, σημειώνοντας ότι αυτό φάνηκε και με βάση τη διαβούλευση.

«Πρέπει να γίνει τώρα η ανάπλαση; Το τάιμινγκ είναι τώρα γιατί διεθνώς τα τελευταία χρόνια από το 2013 που ενώσαμε τις δύο εταιρίες η έκθεση είναι σε μια φάση αναγέννησης. Με βάση την κερδοφορία είμαστε στην τρίτη φορά κερδοφορίας και νοικοκυρεύτηκε η έκθεση. Τώρα είναι η στιγμή να κάνει ένα άλμα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις. Καταφέραμε με παλιές εγκαταστάσεις να ισορροπήσουμε τον οργανισμό, τώρα πρέπει να κάνει ένα άλμα», ανέφερε ο κ. Τζήκας.

Όπως είπε ο κ. Τζήκας η Έκθεση έδειξε μια γενναιοδωρία.

«Υπάρχει μηδενικό πράσινο και κατασπατάληση χώρου. Ο χώρος δεν είναι ελκυστικός. Η έκθεση τι έκανε; Είπαμε το 50% περίπου της έκτασης των 165 στρεμμάτων να αποδοθεί για χρήση στην πόλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΘHelexpo.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο είπε πως η λύση που προτείνεται είναι να μπει ένα ξενοδοχείο μέχρι και 34 μέτρα ύψους, 120 κλινών, δίπλα από το Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο θα αναπτύσσεται γύρο από το «Παλαί».

Keywords
Τυχαία Θέματα